Slovenija 2.3.2012 6:00

Na Dobrovem se bo začela letošnja revija Primorska poje

Dobrovo, 2. marca - S koncertom na gradu Dobrovo se bo danes ob 20. uri začela 43. revija pevskih zborov Primorska poje, ena največjih manifestacij slovenske ljubiteljske kulture. Na dva meseca trajajoči prireditvi se bo ob koncih tedna predstavilo 206 zborov z okrog 4400 pevci, ki jih je organizator razporedil na 32 koncertov po Sloveniji in v zamejstvu.

V prvem koncu tedna revije bo pesem nocoj zazvenela še v Trstu, v soboto na gradu Kromberk in v nedeljo v Biljah. Zborovsko petje bo sicer obarvalo vse konce tedna do 29. aprila, izjema bodo le velikonočni prazniki. Na vsakem pevskem večeru se bo poslušalcem predstavilo šest do sedem pevskih zborov ali skupin.

Revija bo kar trinajstkrat gostovala v slovenskem zamejstvu, od tega enkrat na avstrijskem Koroškem, pa tudi na Hrvaškem, so sporočili iz Zveze pevskih zborov Primorske. Tudi med nastopajočimi zbori bo nekaj tujih: predstavilo se bo pet slovenskih zborov s Hrvaške, trije iz Avstrije, italijanski zbor iz Trsta ter pevski zbor Skupnosti Italijanov iz Izole.

Letošnja revija je posvečena dvema obletnicama. Spomnila bo na 100-letnico rojstva in 50-letnico smrti zborovodje in skladatelja Marka Fileja ter 60-letnico smrti priljubljenega primorskega skladatelja zborovske glasbe Vinka Vodopivca.

Revija Primorska poje je luč sveta ugledala 1. marca 1970 v Kopru. V uvodnem letu so se zvrstili štirje koncerti z 49 zbori, njihovo število pa je iz leta v leto raslo.