Slovenija 1.3.2012 14:45

Pri Sanjah od Eduarda Galeana do fotomonografije Mance Juvan

Ljubljana, 1. marca - Založba Sanje je danes predstavila nov paket knjižnih novosti, ki obsega politično analizo urugvajskega pisatelja Eduarda Galeana Narobe: Šola narobe sveta, zgodovinski roman angleškega TV producenta Harryja Thompsona Ta stvor teme, roman britanskega avtorja Jamesa Meeka Izkazana ljubezen ljudstva in fotomonografijo Mance Juvan o Afganistanu.

Šola narobe sveta ima v opusu preganjanega urugvajskega pisatelja in novinarja Eduarda Galeana posebno mesto, saj se je po knjigi Odprte žile Latinske Amerike vrnil k angažirani, politični literaturi. V njej sodobni svet in njegove "bolezni", kot sta revščina in nasilje nad otroki, reflektira na svoj način. Predlaga preprosto metodo, naj izjave vladajočih beremo ravno obratno. V delu tako nastopajo od politikov, znanstvenikov in bančnikov do tistih, ki so se takšni šoli uprli.

Knjiga je po besedah Tine Malič, ki jo je prevedla skupaj z Gašperjem Kraljem, organizirana kot nekakšen učbenik oziroma učni načrt, ki ga oblikujejo različne sile civilne družbe - pri tem se osredotoča na tiste iz Južne Amerike. Pisatelj med drugim govori o organiziranju kmetov brez zemlje, borcih proti rasni in spolni diskriminaciji, naravovarstvenikih, pacifistih in tistih, ki se ukvarjajo z ekološkim kmetijstvom. To je področje, kjer se, kot je povedala, rojeva Galeanova kontra šola.

Ta stvor teme je literarni prvenec in obenem edino romaneskno delo Harryja Thompsona. Obsežen zgodovinski roman, ki se lahko bere tudi kot pustolovski roman, po besedah urednice Tjaše Koprivec temelji na zgodovinsko izpričanih dejstvih, ki jih je pisatelj povezal s fikcijo. Popisuje namreč zgodbo z ladje Beagle, vendar v ospredju ni Charles Darwin, temveč kapitan Robert FitzRoy.

Največjo težo knjigi po oceni prevajalke Jedrt Maležič daje napol filozofski dialog med Darwinom in FitzRoyjem, ki se na potovanju sprva spoprijateljita, a nato med seboj oddaljita, saj se prvi v iskanju evolucijske teorije povsem odvrne od krščanske vere, drugi pa vztraja pri zagovarjanju svetopisemske povodnji. Poleg tega FitzRoyja pesti še bipolarna motnja, ki v tistih časih še ni bila prepoznana.

Roman Izkazana ljubezen ljudstva Jamesa Meeka je po oceni Koprivčeve nenavadno domiselno grajena zgodba s pretresljivimi zapleti in ljubezensko temo. Kot je povedal prevajalec Dean Rajčić, se lahko bere kot kriminalka, čeprav je več kot to. V odročno mestece v Sibiriji pride tujec, ki je pobegnil iz zapora, in si pridobi naklonjenost domačinov, tudi voditeljeve žene. A ko najdejo mrtvega tamkajšnjega šamana, se izkaže, da ga je ubil prav on.

Manca Juvan je v monografiji Afganistan: Neobičajna življenja, ki je pod naslovom" Afghanistan: Unordinary Lives" izšla tudi v ZDA, zbrala fotografije, na katerih je dokumentirala običajne prizore v tej 29-milijonski državi. Knjiga sicer po njenih trditvah ne predstavlja popolne slike Afganistana, vseeno pa govori o življenju večine njegovih prebivalcev. Kot družbeno angažirana fotografinja namreč želi ozaveščati, zato upa, da bo z njo spodbudila javno razpravo o tej državi, ki je geografsko in kulturno še vedno oddaljena.

Ob omenjenih novostih so danes uradno predstavili še knjigo Zgodbe izbrisanih prebivalcev, ki jo sestavlja 27 zgodb t.i. administrativnega genocida, ki se je zgodil pred 20 leti. Izbrisani so jih napisali ob pomoči študentov. Eden od njih, Blaž Bajič, je prepričan, da bi njihova pričevanja lahko pripomogla k ureditvi statusa in popravi krivic, ki so nastale po izbrisu iz registra stalnih prebivalcev.