Svet 1.3.2012 15:35

Hrvaška glasbena nagrada porin za Johnnyja Winterja

Zagreb, 1. marca - Predstavniki Inštituta hrvaške glasbe (IHG) so danes hrvaško glasbeno nagrado porin za posebne dosežke v glasbi podelili znanem ameriškem blues kitaristu Johnnyju Winterju. Glasbenik bo pred zagrebškim občinstvom zvečer nastopil zvečer v klubu Tvornica.

Winterju je "hrvaškega grammyja" v zagrebškem hotelu Esplanade v imenu IHG podelil nekdanji basist splitske skupine Daleka obala, Boris Hrepić. Ta je dejal, da gre le za kapljo zahvale v oceanu glasbe, ki jo je Winter ustvaril v dolgoletni karieri, poroča hrvaška tiskovna agencija, Hina.

Winter je poudaril, da ga novo glasbeno priznanje, kljub dolgim letom, preživetih v glasbi, osrečuje. V IHG so poudarili, da doslej še nihče od sodobnih blues glasbenikov ni presegel 68-letnega Winterja.

Eden izmed najvplivnejših blues avtorjev je že dvakrat nastopil v zagrebškem klubu Boogaloo, drevišnji koncert pa je del njegove svetovne turneje. na kateri predstavlja svoj novi album, "Roots". Organizatorji koncerta so napovedali, da bo Winter verjetno odigral tudi nekatere izmed svoji najbolj znanih komadov, kot sta "Honky tonk woman" in "Bright lights, big city".

Winter je prvi album izdal leta 1968, med kariero pa je sodeloval z mnogimi velikimi kitaristi, kot so bili Jimmy Hendrix, Muddy Waters ali Lee Hooker. Poleg prepoznavne podobe je sicer znan tudi po svojem razvratnem življenju, ki so mu načeli zdravje, zadnja leta zato nastopa sede.

IHG je posebno nagrado porin lansiral lani, ko so kipec izročili Rogerju Watersu iz zasedbe Pink Floyd. Waters je takrat nastopil v zagrebški Areni.