EPK 2012 2.3.2012 15:08

Marec v EPK mesec španske kulture

Maribor, 2. marca - V okviru mesečnih predstavitev tujih kultur v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) se bo marca predstavila Španija. Kot je danes povedala španska veleposlanica v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova, so pripravili raznovrsten program, ki zajema tako gledališče, film, ples, fotografijo in razstave kot arhitekturo in gastronomijo.

Maribor, SNG. Novinarska konferenca, na kateri so predstavili marčevski program programske entitete Kulturne ambasade. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG.
Novinarska konferenca, na kateri so predstavili marčevski program programske entitete Kulturne ambasade.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG. Novinarska konferenca, na kateri so predstavili marčevski program programske entitete Kulturne ambasade. Vodja projekta Kulturne ambasade Nataša Kos, plesalec Cesc Gelabert in koreografinja Lydia Azzopardi. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG.
Novinarska konferenca, na kateri so predstavili marčevski program programske entitete Kulturne ambasade.
Vodja projekta Kulturne ambasade Nataša Kos, plesalec Cesc Gelabert in koreografinja Lydia Azzopardi.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG. Novinarska konferenca, na kateri so predstavili marčevski program programske entitete Kulturne ambasade. Plesalec Cesc Gelabert in koreografinja Lydia Azzopardi. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG.
Novinarska konferenca, na kateri so predstavili marčevski program programske entitete Kulturne ambasade.
Plesalec Cesc Gelabert in koreografinja Lydia Azzopardi.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG. Novinarska konferenca, na kateri so predstavili marčevski program programske entitete Kulturne ambasade. Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, veleposlanica Španije v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova in vodja projekta Kulturne ambasade Nataša Kos. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, SNG.
Novinarska konferenca, na kateri so predstavili marčevski program programske entitete Kulturne ambasade.
Generalna direktorica zavoda Maribor 2012 Suzana Žilič Fišer, veleposlanica Španije v Sloveniji Anunciada Fernandez de Cordova in vodja projekta Kulturne ambasade Nataša Kos.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Po njenih besedah so pri pripravi programa za EPK Maribor 2012 sledili dvema smernicama. Prva je združevanje tradicionalne in sodobne španske kulture, druga pa "razbijanje tabujev", kot je na primer združevanje urbanega in ruralnega v enem projektu.

Španski mesec kulture se prične v soboto z mednarodno premiero plesne predstave Gora okrog tebe (La Muntanya al teu voltant) v SNG Maribor. Gre za stvaritev ene najbolj prepoznavnih španskih sodobnoplesnih skupin Gelabert Azzopardi iz Barcelone, katere vodja Cesc Gelabert sodi v krog najvplivnejših španskih koreografov in plesalcev.

Prihodnji teden bo sledilo odprtje razstave fotografij Urbscapes: Hibridizacija prostora v Vetrinjskem dvoru, ki po besedah veleposlanice govori "o preseganju meja". Ukvarja se z vprašanjem razlike med mestom in deželo oziroma kako si arhitektura pokorava krajino.

Med 12. in 16. marcem bo v kinu Udarnik Španski filmski teden. V petih filmskih večerih bodo predstavljeni tako celovečerni kot kratki filmi. Filmski teden je namenjen počastitvi 25-letnice španske filmske nagrade goya ter predstavitvi festivala kratkega filma v Madridu.

S povezovanjem urbanega in ruralnega se bodo v sodelovanju z univerzama v Ljubljani in Mariboru 19. in 22. marca zvrstili predavanje, delavnica in okrogla miza Več geografije, manj arhitekture. Predaval bo španski arhitekt Gines Garrido, ki bo predstavil projekt Madrid Rio. Njegova arhitekturna pisarna je leta 2010 tudi zmagala na natečaju za ureditev nove brvi čez Dravo v Mariboru.

Na Drugi gimnaziji Maribor bo 17. marca tekmovanje v znanju španskega jezika Povej po špansko, ki se ga bo udeležilo več kot 70 dijakov iz 15 slovenskih srednjih šol. Tri dni kasneje pa bodo izvedli mednarodni festival španskega gledališča, ki bo gostil več kot 200 dijakov in 31 učiteljev iz Slovenije, Španije, Brazilije, Slovaške, Češke in Srbije.

Projekt EPK Kulturne ambasade bo tokrat posegel tudi v druga partnerska mesta, saj se bo 29. marca na gradu na Ptuju predstavila skupina Los Faycanes s Kanarskih otokov. Izvaja tradicionalno ljudsko glasbo, obarvano s sodobnimi trendi.

"Po obilici hrane za dušo bosta predstavljena še španska hrana in vino," je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedala veleposlanica. V mariborski restavraciji Rožmarin bo namreč 30. marca večer španske kulinarike.