Svet 3.3.2012 6:00

Po prenovi v Brnu ponovno vrata odprla vila Tugendhat

Brno, 3. marca - Vila Tugendhat v Brnu je po obsežni prenovi sredi tedna ponovno odprla svoja vrata. Vila iz 20. stoletja je nastala po načrtih nemškega arhitekta Ludwiga Miesa van der Roheja, vodje priznane visoke šole za arhitekturo in oblikovanje Bauhaus, ki je delovala v Weimarju, Dessau in Berlinu, in je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine.

"Radikalne ideje, ki jih je Mies van der Rohe uporabil pri tej arhitekturi, so pomembno vplivale na celoten razvoj arhitekture 20. stoletja," je po poročanju francoske tiskovne agencija AFP na slovesnosti ob odprtju dejal vodja mestnega muzeja v Brnu Pavel Ciprian.

Van der Rohe je pri načrtovanju vile Tugendhat opustil idejo ločenih prostorov. Namesto tega je zasnoval obsežen odprt prostor, ki meri 250 kvadratnih metrov, v njem pa z velikim oknom odprl pogled na vrt. Vila, ki jo označujejo stroge in ravne linije, namreč stoji sredi obsežnega vrta, zasajenega s travo in drevjem.

Vila je bila v letih 1929 in 1930 zgrajena za judovskega podjetnika Fritza Tugendhata in njegovo soprogo Greto. Leta 1938 je družina pred nacisti pobegnila najprej v Švico in od tam v Venezuelo.

"Hiša, ki je bila zgrajena za neko družino, je postala umetniško delo," je dejala Daniela Hammer Tugendhat, ena od štirih otrok Fritza Tugendhata.

Od začetka vojne je vila delila usodo države. Nacisti so v njej uredili studio tovarne letal Messerschmitt, nato jo je zasegla sovjetska armada.

Po vojni je vila leta 1955 prešla v last Češkoslovaške. Tedaj so jo nekoliko predelali, saj so v njej uredili izobraževalni center za otroke, ki je deloval do leta 1980. Zatem je vila postala protokolarni objekt.

V njej so denimo leta 1992 potekali pogovori med češkim in slovaškim premierjem Vaclavom Klausom in Vladimirjem Mečiarjem, ki so pripeljali do delitve Češkoslovaške na Češko in Slovaško leto pozneje.

Na Unescov seznam svetovne dediščine je bila vpisana leta 2001. Po besedah župana Brna Romana Onderke je obnova, ki je stala 6,8 milijona evrov, potekala pod "budnim očesom svetovne javnosti".