Svet 4.3.2012 6:00

V Solunu ob gradnji podzemne železnice naleteli na izjemno arheološko najdbo

Solun, 4. marca - V grškem mestu Solun so ob gradnji nove linije podzemne železnice naleteli na izjemno arheološko najdbo. Doslej so odkopali del z marmorjem tlakovane ceste iz 3. stoletja p.n.št., več kot 3000 grobov iz obdobja antike in na tisoče kosov okrasja, med drugim šest zlatih vencev, pa tudi nakit in keramiko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Odkrili zgodovino mesta v času pozne antike in na začetku bizantinskega cesarstva," je za dpa povedala arheologinja Eleni Stylianou.

Kot je za atenski časnik Kathimerini povedala vodja tamkajšnjega arheološkega urada Despoina Makropoulou, predstavlja odkritje ene od dveh glavnih cest rimskega mesta, ki je tekla v smeri vzhod - zahod najdbo neprecenljive vrednosti.

Cesto so odkrili pod današnjo cesto Egnatia, eno od glavnih cest v središču mesta, in sicer na globini šestih metrov. Na obeh straneh ceste so našli ostanke stebrov, ki so v antiki stali na vhodu v lokale. Pri tem je zanimivo, da imajo na tej ulici še danes svoje lokale številni zlatarji.

Najdbe nameravajo vključiti v bodoči novi postaji "Hagia Sofia" in "Eleftherios Venizelos". Uporabniki podzemne železnice jih bodo tako lahko vsak dan opazovali skozi steklo. Nova linija metroja naj bi bila predvidoma končana v dveh letih.