Slovenija 5.3.2012 6:00

Na Metelkovi začetek mednarodnega festivala kratkih filmov

Ljubljana, 5. marca - V klubu Gromka na Metelkovi se bo danes ob 16. uri s programskim sklopom Worlds01 začel 4. ljubljanski mednarodni filmski festival kratkih filmov (LISFF). Festival bo do srede, 7. marca, ponudil 100 kratkometražnih filmov iz 40 držav. Predstavljeni bodo igrani, dokumentarni, eksperimentalni in animirani filmi z izobraževalno in umetniško vsebino.

Ljubljana. Metelkova mesto. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Metelkova mesto.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Metelkova mesto. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Metelkova mesto.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Predvajani bodo kratki filmi iz številnih evropskih držav pa tudi iz Rusije, Ukrajine, Argentine, Irana, Turčije, Afganistana, Avstralije, Namibije, Zambije, Kube in Kanade. Organizatorji izpostavljajo avstrijski kratki film, v okviru katerega bo festival gostil režiserja filma "In our hands" Petra Bruennerja. Za ljubitelje animiranega filma bodo poskrbele hrvaške animacije, priporočajo pa tudi srbski kratki film "Time of Intimacy", ki bo sklenil letošnji festival.

Letošnji festival je pritegnil pozornost skoraj 200 filmskih produkcijskih hiš in avtorjev z različnih koncev sveta, ki so poslali svoje filme. LISFF daje priložnost mladim filmskim ustvarjalcem, da predstavijo svoja dela ljubljanskemu občinstvu. Obenem skupaj s kinotekami, umetniškimi kini in filmskimi klubi vsako leto organizira retrospektive v drugih evropskih mestih, kot so Gradec, Dunaj, Helsinki in Oslo, so sporočili organizatorji.

LISFF od leta 2009 brez vstopnine ponuja izbor sodobnih kratkih filmov, tako profesionalne kot ljubiteljske produkcije vseh žanrov. Filmi so opremljeni z angleškimi podnapisi. Festival LISFF kot nizkoproračunska in nekomercialna družabna prireditev sledi duhu prvega legendarnega javnega prikazovanja kratkih filmov iz leta 1895 v Grand Cafe v Parizu. Predstavlja priložnost za druženje, kjer ogled filmov časovno ni zavezujoč.