EPK 2012 3.3.2012 10:54

V Mariboru premierno katalonska plesna predstava Gora okrog tebe

Maribor, 3. marca - Maribor kot Evropska prestolnica kulture (EPK) bo danes prizorišče mednarodne premiere predstave Gora okrog tebe (La Muntanya al teu voltant) ene najbolj prepoznavnih španskih sodobnoplesnih skupin Gelabert Azzopardi iz Barcelone. Prinaša zmes sodobnega in tradicionalnega, saj temelji na tradicionalnem katalonskem plesu sardana.

Predstavo je zrežiral Cesc Gelabert, ki sodi v krog najvplivnejših španskih koreografov in plesalcev. Kot je dejal na novinarski konferenci v Mariboru, se v njej ukvarja s "kontrastom med posameznikom in skupino". "Tako kot je drevo posamičen objekt ali del gozda, je obstoj človeka oziroma plesalca nekaj individualnega ali pa rezultat odnosa z drugimi," je prepričan.

Poleg njega v predstavi nastopa še 11 profesionalnih plesalcev plesne hiše Gelabert Azzopardi, ki jo je pred več kot 30 leti ustanovil s koreografinjo Lydio Azzopardi. Prav tako nastopa še 12 plesalcev sardane, tradiconalnega katalonskega plesa, ki se pleše v krogu in velja za zelo zahteven ples.

Za kostumografijo je poskrbela Lydia Azzopardi, za scenografijo v podobi "gore, kot da pleše," pa vizualni umetnik Perejaume. Glasba je delo prav tako priznanega španskega umetnika Carlesa Santosa.

Glavna zvezda je gotovo Cesc Gelabert, ki je v Evropi priznan tako kot koreograf kot plesalec. Prvo koreografijo je postavil leta 1976, poleg rojstne Barcelone pa je več let deloval tudi v New Yorku in Berlinu. Sodeloval je z velikimi imeni, kot so Mihail Barišnikov, David Hughes, Balleto di Toscana in Tanztheater Komische Oper.

Predstava Gora okrog tebe je bila premierno uprizorjena junija lani v Barceloni. Današnja izvedba ob 19.30 v dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor pa je prva v tujini. Po besedah Nataše Kos iz zavoda Maribor 2012 predstavlja enega od vrhuncev ne le španskega meseca kulture ampak tudi celotne EPK Maribor 2012.