Slovenija 5.3.2012 11:18

Minister Turk bo filmski center ponovno pripojil ministrstvu

Ljubljana, 5. marca - Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je v današnjem intervjuju za tednik Reporter napovedal, da bo nazaj k ministrstvu poleg Javne agencije za knjigo priključil tudi Slovenski filmski center. Ta bo zdaj del sektorja za umetnost.

Ljubljana, MIZKŠ. Minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, MIZKŠ.
Minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Ne vidimo razloga, da bi eno zvrst umetnosti spremljala agencija. Po tej logiki bi morali imeti tudi agencijo za scenske umetnosti, glasbo, likovno umetnost," je dejal Turk.

Minister Turk je že v pogovoru za STA dejal, da bo ukinjanje agencij prispevalo k znižanem številu zaposlenih. "Ustanovitev samostojne agencije za seboj takoj potegne dodatne zaposlitve. Menda sta za knjigo pred agencijo skrbela eden ali dva človeka, zdaj pa jih je v agenciji zaposlenih sedem ali osem," je svojo odločitev utemeljil Turk.

Na vprašanje Reporterja, ali ponovno pričakuje upor kulturnikov, pa je Turk odgovoril, da bi se lahko pritožili avtorji in založniki knjig, če bo zanje podpora kaj nižja. "Če pa bomo naredili državno upravo vitkejšo, iste ali celo več funkcij pa bodo opravljene z manj ljudmi - ali pa se bomo odpovedali tudi kateri od funkcij, ki jemljejo le veliko časa, a le malo pomenijo za vse udeležene - pa to ne bi smel biti razlog za upor," je dejal Turk.

Minister je še pritrdil besedam nekdanjega direktorja direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Damjana Prelovška, da bi lahko ukinili tudi inšpektorat za kulturo in medije, ker ne deluje. "Kot kaže, bo vsako ministrstvo imelo le še en inšpektorat in znotraj njega različne inšpekcije. Tudi tako bomo zmanjšali število šefov, tajnic in fikusov," je dejal Turk.