EPK 2012 6.3.2012 7:29

V mariborski sinagogi simpozij o konceptih in podobah duše

Maribor, 6. marca - V Sinagogi Maribor bo danes potekal humanistični simpozij o konceptih in podobah duše. Dogodek organizirajo ob fotografski razstavi prekmurskega pisatelja in pesnika Dušana Šarotarja z naslovom Duše. S ciklom predavanj priznanih humanistov bodo poskušali osvetliti predvsem poetične razsežnosti duš.

Maribor, Sinagoga Maribor. Mariborska sinagoga. Foto: Gregor Mlakar/STA

Maribor, Sinagoga Maribor.
Mariborska sinagoga.
Foto: Gregor Mlakar/STA

Marko Uršič bo predaval o duši in osebni identiteti, Vid Snoj o umiranju duše v delu Preobrazba judovskega pisatelja Franza Kafke, Janez Balažic o slikarski svetlobi in duši slike. Dragica Haramija bo govorila o holokavstu skozi otroške oči, Jelka Ciglenečki o duši v slovenski sodobni prozi, Gorazd Mrevlje o duši v psihiatriji ter Klemen Jelinčič Boeta o judovskih obredih smrti.

"Simpozij je logično nadaljevanje raziskovanja teme duše. Ne gre za skepticizem oziroma znanstveno-dogmatsko razpravo o tem, ali duša je ali je ni, ampak gre za analizo umetniških besedil, ki obravnavajo dušo," je na novinarski konferenci pred simpozijem pojasnil Šarotar. "S tem ne samo odpiramo razpravo o zamolčani in tako rekoč tabuizirani temi, kot je duša, ampak tudi vračamo dušo Evropski prestolnici kulture (EPK) in Evropi," je dodal.

Njegova razstava fotografij je v sinagogi na ogled od 7. februarja do 31. marca. Gre za večmedijsko postavitev z ambientalno glasbo skladatelja Boštjana Baše, ki je bila po Šarotarjevih besedah že od vsega začetka zamišljena kot likovni dogodek, povezan z njegovim literarnim ustvarjanjem in umetnostjo v širšem smislu,

"Sinagoga v mestu ob Dravi znova živi. Ohranila je dušo, s tem da je ohranila historično izročilo in pomen. Zdaj pa vanjo prihajajo 'duše', ki jih z melanholične prekmurske ravnice pošilja umetnik Dušan Šarotar," je napovedal vodja Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor Marjan Toš, ki bo na simpoziju spregovoril o "dušah v mariborski sinagogi".