Svet 6.3.2012 5:30

Picassova slika Dečka z golobico gre v prodajo

London, 6. marca - Slika Pabla Picassa Deček z golobico, ki je bila v Veliki Britaniji javno razstavljena vse od leta 1970, gre v prodajo. Zaradi visoke cene - ocenjena je na 50 milijonov funtov (59 milijonov evrov) - se je pri nekaterih ljubiteljih umetnosti pojavila bojazen, da bo slika zapustila državo, poroča britanski BBC.

Ljubljana. Podpis slikarja Pabla Picassa. Foto: Matej Leskovšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podpis slikarja Pabla Picassa.
Foto: Matej Leskovšek/STA
Arhiv STA

Slika, ki je v lasti velške družine Aberconway, je trenutno razstavljena v galeriji Tate Britain v sklopu razstave Picassovih del. Da gre slika v prodajo, so potrdili tako pri avkcijski hiši Christie's kot pri Angleškem umetnostnem svetu (Arts Council England).

Delo je Picasso naslikal pri 19 letih. Na sliki iz leta 1901, ki jo je ustvaril v Parizu, je upodobil dečka, ki stoji zraven pisane žoge in v rokah drži golobico.

V 70. letih minulega stoletja je imela sliko na posodo Nacionalna galerija v Londonu, zadnje leto pa je bila razstavljena v londonski Galeriji Courtauld.

Ob napovedani prodaji slike se zastavlja vprašanje, ali si bo katerakoli britanska galerija lahko privoščila nakup tako dragega umetniškega dela.

Londonska Nacionalna galerija je minuli teden razkrila, da je večino rezervnih sredstev porabila za nakup Tizianove slike Diana in Kalisto, ki je bila v lasti vojvode Sutherlanda. Skupaj s partnerskimi Nacionalnimi galerijami Škotske so leta 2009 kupili tudi motivno sorodno delo Diana in Akteon, še piše BBC.