Svet 6.3.2012 6:00

Retrospektiva Tima Burtona v Francoski kinoteki

Pariz, 6. marca - V Francoski kinoteki v Parizu bodo v sredo, 7. marca, odprli retrospektivno razstavo, posvečeno režiserju, mojstru srhljivk Timu Burtonu. Razstava, ki jo je leta 2009 pripravil newyorški Muzej moderne umetnosti - MoMA, vključuje risbe, fotografije in rekvizite iz Burtonovih filmov. Doslej je gostovala že v Los Angelesu, Melbournu in Torontu.

Italija, Benetke. Ameriški režiser Tim Burton. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Italija, Benetke.
Ameriški režiser Tim Burton.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Tokrat bo retrospektiva Burtonovega dela prvič na ogled v Evropi. Režiser se je odločil, da razstavo postavi na ogled v Parizu in ne v Londonu, kjer sicer živi z ženo, igralko Heleno Bonham-Carter in njunima otrokoma. Kot razlog je Burton na novinarski konferenci pred odprtjem razstave navedel, da imajo angleški novinarji do njega grozen odnos. "Nisem želel, da bi si moja otroka mislila, kako slab umetnik sem," se je deloma pošalil.

Dodal je, da mu je v veselje, da bo razstava na ogled v prostoru, v katerem se zbirajo ljubitelji umetniškega filma. "Tukaj sem se vselej počutil dobrodošel," je Burtonove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Burton je imel že kot najstnik rad nenavadne like in srhljive zgodbe. Razstava zajema Burtonovo ustvarjalnost v zelo širokem loku, razvoju njegove domišljije sledi od njegovih zgodnjih otroških risb do njegovega zrelega filmskega dela.

Razstavo, ki bo v Parizu na ogled do 5. avgusta, med drugim spremljajo projekcije Burtonovih filmov.