Svet 7.3.2012 5:30

Yoko Ono prejela avstrijsko nagrado Oskarja Kokoschke

Dunaj, 7. marca - Japonsko-ameriška avantgardna umetnica Yoko Ono je prejela eno najpomembnejših avstrijskih priznanj za likovno umetnost, nagrado Oskarja Kokoschke. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da Yoko Ono ni le najpomembnejša predstavnica umetniškega gibanja fluksus, temveč je zelo kakovosten in aktualen tudi njen način dela, ki zajema različne medije.

Kitajska, Šanghaj. Yoko Ono, vdova člana Beatlov Johna Lennona. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Yoko Ono, vdova člana Beatlov Johna Lennona.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Rdeča nit umetničinega dela v filmih, eksperimentalni glasbi, konceptualni umetnosti in performansih je kritika ideologije. Yoko Ono v svojih delih povezuje iskanje estetske inovacije z zahtevo po družbeni angažirani umetnosti, kar potrjuje z osebnim političnim zavzemanjem za mir, človekove pravice in priznavanje istospolnih partnerstev, še piše v obrazložitvi.

V Tokiu rojena 79-letna umetnica vedno znova vzbuja pozornost. Kot filmska ustvarjalka, skladateljica eksperimentalne glasbe in pevka je bila že zgodaj v središču avantgardne newyorške umetniške scene. Leta 1962 se je za dve leti vrnila na Japonsko, kjer je opozorila nase s številnimi razstavami in performansi. Zdaj živi in dela v New Yorku.

Bienalno nagrado Oskarja Kokoschke že od leta 1980 podeljuje avstrijska vlada. Namenjena je tako domačim kot tujim likovnim umetnikom. Nagrada znaša 20.000 evrov, so sporočili so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.