Slovenija 7.3.2012 13:43

Slovenski glasbeni dnevi: Od dediščine do sodobnosti

Ljubljana, 7. marca - Slovenski glasbeni dnevi (SGD) bodo v letošnji, 27. izdaji počastili obletnici Bojana Adamiča in Glasbene matice Ljubljana. Ob nekaterih stalnicah, kot je muzikološki simpozij, tokrat ubran na temo glasba in narava, pa bodo v središče postavili skladatelja. Vsakoletna manifestacija bo potekala med 12. in 15. marcem, segla bo tudi v Slovenj Gradec.

Ljubljana, Mestna hiša Ljubljana. Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Mestna hiša Ljubljana.
Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V jubilejnem letu Festivala Ljubljana, ki SGD pripravlja, bo tradicionalna prireditev kljub trenutnim okoliščinam, nenaklonjenim kulturi, minila v neokrnjeni obliki. Spomnila bo na nekaj velikih imen slovenske glasbe, slišati pa bo mogoče tudi nove izvedbe, je na današnji novinarski konferenci dejal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek.

Skupaj se bo v štirih dneh po besedah vodje programske službe Veronike Brvar zvrstilo 18 dogodkov. Preludij bo v znamenju 100-letnice rojstva vsestranskega skladatelja Bojana Adamiča. Prerez njegovega opusa, ki sega od jazza, zabavne, koncertne in filmske glasbe do glasbe za gledališče in mladino, bosta na otvoritvenem koncertu 12. marca v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma podala Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Žareta Prinčiča.

Skupaj z Nuško Drašček, Otom Pestnerjem, Anjo Bukovec in Hinkom Haasom bodo poustvarili nekatera njegova najvidnejša dela, popestrili jih bodo odlomki iz filmov, za katere je prispeval glasbo. Pred tem bodo v Narodni in univerzitetni knjižnici odprli spominsko razstavo, ki bo po besedah avtorja Domna Prezlja prek rokopisov, tiskov, fotografij in drugega dokumentarnega gradiva opozorila na bogato Adamičevo zapuščino.

Drugi dan bo festival ponudil vpogled v skladateljski milje. Podrobneje bo mogoče spoznati Bojano Šaljić Podešva, ki se med drugim posveča elektroakustični glasbi, ter delovanje Društva slovenskih skladateljev (DSS). Najmlajši pa se bodo s slovensko glasbo, med njimi s klavirskimi skladbami Igorja Štuheca, seznanili na dveh delavnicah v okviru Kulturnega bazarja.

V Slovenski filharmoniji se bodo na okrogli mizi soočili skladatelji srednje in mlajše generacije, po besedah predsednika DSS Nenada Firšta bo v ospredju pogovora vloga, ki jo ima glasbeni ustvarjalec danes. T.i. dan skladatelja bosta sklenila celovečerna koncerta. Na prvem bo Trio Slavko Osterc krstno izvedel nova dela avtorjev različnih generacij, drugi pa bo prav tako z novitetami razkril najmlajše skladatelje, med njimi Petro Strahovnik z nagrajeno skladbo natečaja Festivala Ljubljana, ki bo Slovenijo zastopala v mednarodnem projektu MusMA. Nastopil bo Slovenski tolkalni projekt - STOP, osrednji gost bo član Ensemble Modern, hornist Saar Berger.

V sredo bodo SGD obiskali rojstno hišo Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, kjer bosta sopranistka Theresa Plut in pianist Vladimir Mlinarič poustvarila izbor slovenskih samospevov. Zadnji dan bo v celoti posvečen 140-letnici Glasbene matice Ljubljana. Po projekciji dokumentarnega filma o društvu, ki ima pomembno mesto v zgodovini glasbe, bo na sporedu okrogla miza, ki bo po besedah predsednice Ivanke Mulec Ploj skušala osvetliti njeno trenutno in prihodnjo vlogo.

Glasbeni matici bo posvečen tudi sklepni koncert festivala. Orkester Slovenske filharmonije bo pod taktirko Lovrenca Arniča poustvaril Lovsko simfonijo ravnatelja in učitelja nekdanje šole Glasbene matice Frana Gerbiča, pri tem se mu bo pridružil Slovenski komorni zbor. Slišati bo mogoče še Štuhčevo noviteto Nekropola, nastalo po knjigi Borisa Pahorja, ter Koncert za violončelo in orkester Lojzeta Lebiča, prav tako novo delo, katerega solistične parte bo izvedla Karmen Pečar.

Mednarodni muzikološki simpozij bo letos na temo Imaginacija narave v umetnosti združil 18 predavateljev iz osmih evropskih držav, je povedal njegov vodja Primož Kuret. O tem, da naj "glasba posnema naravo v njenem načinu delovanju", kot podnaslov citira Johna Cagea, bodo razpravljali 13., 14. in 15. marca v Viteški dvorani Križank.