Slovenija 7.3.2012 13:23

Znani nominiranci za Grumovo nagrado

Kranj, 7. marca - Za letošnjo nagrado Slavka Gruma na Tednu slovenske drame je nominiranih pet besedil: Vaje iz tesnobe in drama Deset Vinka Möderndorferja, Stolp Iva Svetine, Baalram avtorja rokgre in Kaj sanjajo svinje Žanine Mirčevske, so sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj (PGK).

Na razpis, ki ga vsako leto v okviru festivala razpisuje PGK, je prispelo 39 besedil. V konkurenci za nagrado so ostala tri, ki so bila za nagrado nominirana leta 2011. Strokovno žirijo so sestavljali dramaturginja Diana Koloini (predsednica), režiser in dramaturg Alen Jelen, dramaturginja Martina Mrhar, igralka Vesna Pernarčič in dramaturg Tomaž Toporišič.

Žirija je v konkurenci 42 tekstov v skladu s pravilnikom pet besedil izločila iz konkurence, ker so bili poslani že na razpis za 41. festival. Nato je izbrala omenjenih pet besedil, ki jih nominira za nagrado Slavka Gruma, so pojasnili v sporočilu.

Nominirana dramska besedila bodo na 42. tednu slovenske drame, ki bo trajal od 27. marca do 11. aprila, predstavljena v okviru Dneva nominirancev. Ta bo na festivalu potekal 6. in 7. aprila z branjem odlomkov nominiranih besedil, ki ga bodo spremljali pogovori.

Lanski dobitnik Grumove nagrade za najboljše dramsko besedilo je bil Matjaž Zupančič z dramo "Shocking Shopping", letošnji dobitnik pa bo znan 11. aprila na zaključni festivalski prireditvi. Poleg omenjene nagrade za besedilo bodo na festivalu najboljši predstavi podelili tudi Šeligovo nagrado in nagrado občinstva.

Znan je tudi mednarodni program Tedna slovenske drame, ki bo obsegal tri predstave Nora Nora Evalda Flisarja v izvedbi Bosanskega narodnega gledališča Zenica, Vzemi me v roke Evalda Flisarja v izvedbi avstrijskega gledališča Theater im Keller ter Razred Matjaža Zupančiča v izvedbi ruskega Dramskega gledališče P. P. Eršova iz Tobolska.