Svet 8.3.2012 6:00

Znan nabor filmov prvega londonskega Sundancea

London, 8. marca - Organizatorji festivala Sundance London, britanske različice ameriškega festivala Sundance, so napovedali nabor 14 filmov, ki jih bodo predvajali na letošnji prvi izdaji. Ta bo potekala med 26. in 29. aprilom. Med drugimi so v program umestili komedijo režiserke Julie Delpy "2 Days in New York" ter road movie režiserke So Yong Kim "For Ellen".

V programu festivala bodo tudi hip-hop drama Youssefa Delare in Michaela D. Olmosa z naslovom "Filly Brown" ter romantična drama Josha Radnorja "Liberal Arts". Nabor dokumentarcev bo med drugim vključeval film "Finding North" v režiji Lori Silverbush in Kristi Jacobson ter zmagovalni film letošnjega Sundancea v kategoriji dokumentarnih filmov "The House I Live In" v režiji Eugenea Jareckija, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Festival Sundance je ustanovil oskarjevec, igralec, režiser in producent Robert Redford z namenom promocije neodvisnega filma. Lani si je zamislil še angleško različico, da bi v Londonu za nekaj dni zaživel delček ameriške kulture. Letošnji nabor po njegovih besedah sestavljajo izbrani filmi ameriške produkcije, ki se lotevajo univerzalnih tem.

Poleg dokumentarnega filma "The House I Live In" je bil veliki zmagovalec letošnjega 28. Sundancea, ki je med 19. in 29. januarjem potekal v Park Cityju v ameriški zvezni državi Utah, še celovečerni film "Beasts of the Southern Wild" režiserja Benha Zeitlina.