Slovenija 7.3.2012 17:07

Žiga Turk: Odločitev o ukinitvi JAK in SFC ni dokončna

Ljubljana, 7. marca - Odločitev o ukinitvi Javne agencije za knjigo RS (JAK) in Slovenskega filmskega centra (SFC) oziroma njuna pripojitev k ministrstvu, ni dokončna, je danes za STA zatrdil minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Napovedani ukinitvi oziroma pripojitvi sta v zadnjih dneh dodobra razburkali kulturno javnost.

Ljubljana, DZ. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv: STA

Ljubljana, DZ.
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv: STA

Danes se je Turk tudi sestal z direktorjem JAK Slavkom Preglom, s katerim sta imela, kot je dejal, dober pogovor. "Iščemo argumente tudi, zakaj bi ta stvar ostala," je poudaril Turk, ki se namerava v naslednjih dneh sestati še s predstavniki SFC, nato pa bo sledila odločitev.

"Izhodišče pa ostaja, da poskušamo čim manj denarja porabiti za razna posredniška telesa zato, da ga bi čim več ostalo za dejavnosti, s katerimi se ta telesa ukvarjajo, torej da čim več ostane dejansko za knjige, za njihove avtorje, za založnike in da čim več sredstev res pride do filmarjev," je poudaril minister.

Sicer pa si želijo dejavnost obeh agencij ohraniti. Če bi torej prišlo do njune ukinitve, bi dejavnost prevzel eden od direktoratov na ministrstvu. "Na ministrstvu je direktorat, ki se ukvarja z umetnostmi, in tudi film in knjiga sta dve panogi v umetnosti, ki sta zdaj slučajno organizirani tako, da imata svoji agenciji zunaj sestava ministrstva," je dejal Turk in dodal, da se sicer zavedajo, da imata obe zakonsko podlago ter da bi sprememba le-te vzela kar nekaj časa.