Svet 9.3.2012 5:30

Helen Mirren na premieri filma Istvana Szaba v Budimpešti

Budimpešta, 9. marca - Budimpeške premiere filma madžarskega cineasta Istvana Szaba "Az ajto" (Vrata) se je v sredo udeležila britanska oskarjevka Helen Mirren, ki je v filmu zaigrala junakinjo Emerenc iz naslovnega romana ugledne madžarske avtorice Magde Szabo. Po besedah Mirrenove pričujoča vloga sodi med najpomembnejše in najtežje v njeni več kot 40-letni karieri.

Rusija, Moskva. Britanska igralka Helen Mirren. Foto: Itar-Tass/STA Arhiv STA/Itar-Tass

Rusija, Moskva.
Britanska igralka Helen Mirren.
Foto: Itar-Tass/STA
Arhiv STA/Itar-Tass

ZDA, Hollywood. 82. podelitev oskarjev v Hollywoodu. Britanska igralka Helen Mirren. Foto: Xinhua/STA

ZDA, Hollywood.
82. podelitev oskarjev v Hollywoodu.
Britanska igralka Helen Mirren.
Foto: Xinhua/STA

Mirrenova je v pogovoru za madžarsko tiskovno agencijo MTI dejala, da se v svetu sedme umetnosti redko pojavita junakinji, ki sta tako močni kot pisateljica Magda (Martina Gedeck) in njena hišna pomočnica Emerenc (Helen Mirren).

Kot je dejala Mirenova, ji je vlogo predstavil filmski snemalec Elemer Ragalyi, s katerim se je spoprijateljila že v preteklosti. "Zaupal mi je, da ekipa piše scenarij s čudovito vlogo zame," je povedala Mirrenova.

Britanska oskarjevka si je pri pripravah na vlogo pomagala s študijem obdobja po drugi svetovni vojni v Srednji Evropi, ki ga je avtorica v romanu upodobila alegorično, po besedah Mirrenove "briljantno in poetično".

"Preteklost ne presahne brez sledi, temveč ostaja v nas," je za MTI svoja razmišljanja delila Mirrenova in dodala, da ljudje vselej s seboj nosijo zgodovino in občutja svojih prednikov in ta naj bi jih še vedno določala.

Po poročanju britanskega časnika Daily Mail je Szabo film snemal med drugim v Budimpešti, Kölnu in Leipzigu.