Slovenija 9.3.2012 6:00

Začenjajo se Dnevi Škofjeloškega pasijona

Škofja Loka, 9. marca - S srečanjem slovenskih pasijonskih mest se bodo danes ob 17. uri v Sokolskem domu v Škofji Loki začeli letošnji Dnevi Škofjeloškega pasijona. Ob 19. uri bo sledilo še odprtje slikarske razstave Passio Amoris akademskega slikarja Mateja Metlikoviča in predstavitev nove številke revije Pasijonski doneski urednika Alojzija Pavla Florjančiča.

Škofja Loka, prostori občine. Plakat Škofjeloški pasijon. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Škofja Loka, prostori občine.
Plakat Škofjeloški pasijon.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Na srečanju slovenskih pasijonskih mest v Škofji Loki, ki postaja središče pasijonskih krajev v Sloveniji, se bodo osredotočali na vprašanje, komu in zakaj so danes namenjeni pasijoni. Srečanja se bodo udeležili pasijonci iz Postojne, Razborja, Ribnice, Trsta, Vipavskega križa, Vira pri Domžalah in Višnje Gore.

Do 11. aprila se bo zvrstil še niz drugih dogodkov, s katerimi Škofja Loka vzdržuje pasijonsko kondicijo. Sama uprizoritev Škofjeloškega pasijona namreč poteka na šest let; po letu 2009 bo naslednjič na sporedu leta 2015. Priprave nanjo pa se začenjajo že letos.

Med drugim bodo 28. marca odprli razstavo o zakulisju Škofjeloškega pasijona, kjer bodo lahko obiskovalci pokukali tudi v maskirnico, garderobo in hlev ter spoznali namen pasijonskih romanj. Vrhunec letošnjih Dni Škofjeloškega pasijona pa bo izvedba skladbe Damijana Močnika Pasijon po Janezu za soliste, zbor in orkester, ki bo 30. marca v večnamenski dvorani Trata.

Na cvetno soboto, 31. marca, bo na Mestnem trgu še vrsta delavnic in stojnic z izdelki s pasijonskimi motivi, mesto bo obiskala tudi 40-članska pasijonska konjenica.