Svet 10.3.2012 5:00

Dunajska galerija Belvedere pridobila Klimtovi deli

Dunaj, 10. marca - Dunajska galerija Belvedere je za svojo zbirko pridobila deli avstrijskega slikarja Gustava Klimta (1862-1918). Galeriji je sliki Sončnica in Družina z oporoko zapustil preminuli dunajski zbiratelj Peter Parzer. "Zame je to praznik avstrijske umetnosti," je na petkovi predstavitvi del dejala avstrijska ministrica za kulturo Claudia Schmied.

Dunajska galerija Belvedere se je sicer že doslej ponašala z najobsežnejšo zbirko del najpomembnejšega predstavnika dunajske secesije, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Sliko z naslovom Sončnica je Klimt naslikal leta 1907 v Litzlbergu ob jezeru Attersee ter in velja za eno najpomembnejših umetnikovih podob iz narave. Sliko Družina, ki jo zaznamujejo temne in umirjene barve, pa je direktorica galerije Agnes Husslein označila kot "eno najpomembnejših slik v zgodovini likovne umetnosti".

Novi pridobitvi bodo najprej razstavili v Zgornjem Belvederu. Nato ju bodo vključili v razstavo Klimtovih del, ki jo bodo 24. marca odprli v Muzeju Correr v Benetkah. V Belvedere se bosta vrnili za razstavo 150 let Gustava Klimta, ki bo na ogled od 12. julija do 6. januarja 2013.