Slovenija 10.3.2012 11:06

V prostorih knjigarne Konzorcij zaenkrat ostajajo knjige

Ljubljana, 10. marca - Po stečaju holdinga Zvon Dva se je v njegovi stečajni masi znašla tudi Mladinska knjiga založba (MKZ). Vendar za zdaj ni potrjeno, ali se bodo vse banke upnice odločile za zaseg delnic MKZ, ki jih je holding zastavil za najetje kreditov, hkrati ni bojazni, da bi se Konzorciji v kratkem spremenil v prostor z drugo namembnostjo, danes piše Dnevnik.

Ljubljana. Knjigarna Konzorcij. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjigarna Konzorcij.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Knjigarna Konzorcij. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjigarna Konzorcij.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Da se je v stečajni masi holdinga Zvon Dva znašla tudi MKZ, pomeni, da bo v kratkem naprodaj 69-odstotni delež družbe, s čimer bo MKZ dobila novega večinskega lastnika.

Kot je pred dnevi v svojem Pismu slovenskim kulturnikom zapisal pisatelj Vlado Žabot, je "knjigarna Mladinske knjige Konzorcij s propadom obeh Zvonov Mariborske nadškofije pripadla v stečajno maso in s tem bankam upnicam. Te elitnega prostora v samem središču Ljubljane seveda ne bodo žrtvovale za knjigarno".

Kot so po pisanju Dnevnika še sporočili iz službe za odnose z javnostmi Mladinske knjige, je knjigarna Konzorcij le ena od knjigarn Mladinske knjige trgovine, ki je v 100-odstotni lasti MKZ, torej ni predmet navedenega stečajnega postopka niti prodaje.

Pojasnili so, da se uprava MKZ in vodstvo odvisnih družb osredotočajo predvsem na stabilno poslovanje celotne Skupine Mladinska knjiga.

Ob tem pa poudarjajo, da si želijo takega lastnik, ki bo pri odločitvi za nakup upošteval kulturno in širše družbeno poslanstvo Mladinske knjige, ki presega samo ekonomsko merilo, in da bo v tej luči ohranjena tudi njena prava vrednost.

So se pa odločili za nekatere spremembe na vodstvenih položajih. Tako dosedanji glavni urednik MKZ Miha Kovač z marcem prevzema nove delovne naloge, njegovo dosedanje mesto bo prevzel Bojan Švigelj, nekdanji direktor Cankarjeve založbe in poslovni direktor področja Založništvo, ki bo pri MKZ prevzel tudi naloge na področju programov.

Kovač bo po novem opravljal delo direktorja novoustanovljenega oddelka za raziskave in razvoj, ob tem pa bo še direktor Cankarjeve založbe in svetovalec uprave za področje programov. Kovač je za časnik pojasnil, da je zamenjava predvsem formalizacija tega, kar se je na operativni ravni na v založbi dogajalo že dlje časa, saj se je sam vedno intenzivneje ukvarjal z analizami trga in branja ter razvojnimi projekti.

Z ustanovitvijo oddelka za razvoj je po njegovih besedah prvič na Mladinski knjigi formalno vzpostavljeno sodelovanje med filozofsko fakulteto in gospodarstvom. Ustanovitev oddelka za razvoj pa je povezana tudi z izborom MKZ na razpisu ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Javni razpis za krepitev razvoja oddelkov v podjetjih. Da bo družba lahko črpala 380.464 evrov, so na februarski izredni skupščini potrdili spremembo statuta, saj družba doslej ni imela registrirane dejavnosti za področje raziskav in razvoja, podatke s spletne strani Društva malih delničarjev Slovenije povzema Dnevnik.

Pod okriljem novoustanovljenega oddelka želijo po Kovačevih besedah razvijati nove digitalne vsebine, vendar to početi sistematično, premišljeno in reflektirano. V praksi bodo na oddelku delovali na dveh ravneh: razvijali bodo aplikacije in platforme, ki bodo omogočale distribucijo doma narejenih in licenčnih elektronskih vsebin, hkrati pa bodo raziskovali vpliv elektronskega branja na kognitivne sposobnosti otrok in se ukvarjali s spremembami v načinu branja nasploh.