EPK 2012 12.3.2012 6:00

V Mariboru teden španskih filmskih poslastic

Maribor, 12. marca - V okviru predstavitve Španije v Evropski prestolnici kulture (EPK) se bo danes v mariborskem kinu Udarnik pričel Španski filmski teden, ki prinaša pet večerov v družbi španskega filma. S tem želijo obeležiti 25-letnico španske filmske nagrade goya ter predstaviti festival kratkega filma v Madridu. Uvodni večer se bo zaključil s špansko zabavo.

Ljubljana. Zastava Španije. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zastava Španije.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V štirih filmskih večerih bodo predstavljeni tako kratki kot celovečerni filmi. Med celovečerci je kot prvi danes na vrsti film Črni kruh (Pa negre) režiserja Agustija Villaronge iz leta 2010, ki je bil premierno predvajan na filmskem festivalu v San Sebastianu. Film je prejel vrsto nagrad, med drugim si je v letošnjem letu prislužil devet filmskih nagrad goya.

V prihodnjih dneh bodo na ogled še filmi Celica 211 (Celda) Daniela Manzona, Cesta (Camino) Javierja Fesserja ter Osamljenost (La Soledad) Jaimeja Rosalesa.

Vsako večerno projekcijo bo uvedlo nekaj kratkih filmov z zadnjih dveh izvedb festivala Madrid en Corto. Tem bo v petek posvečen ves večer.

Španski filmski teden je nastal v sodelovanju s projektom EPK Kulturne ambasade in španskim veleposlaništvom. Poleg tega je v Vetrinjskem dvoru do konca meseca na ogled fotografska razstava Urbscapes: Hibridizacija prostora, v prihodnjih tednih pa se bo zvrstilo še več dogodkov, povezanih s Španijo in njeno kulturo.