Slovenija 11.3.2012 4:00

V Sloveniji gostuje izraelski literat in mirovnik Amos Oz

Maribor/Ljubljana, 11. marca - V Mariboru in Ljubljani se bo danes in v ponedeljek mudil izraelski literat Amos Oz. Ob izidu prevoda svojega romana Zgodba o ljubezni in temnini bo intelektualec in mirovnik, ki velja za kandidata za Nobelovo nagrado za književnost, nastopil na literarnih večerih v Sinagogi Maribor in v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Zgodba o ljubezni in temnini je družinska kronika, zgodba o pisateljevem otroštvu v Izraelu v 40. in 50. letih minulega stoletja, kamor sta se zatekla njegova izobražena večjezična starša. Roman je nekakšna freska izraelskega sveta, preplet zgodovine, njenega intimnega doživljanja in vsakdanjih dogodkov.

Že od 60. let minulega stoletja dalje je Oz aktiven v mirovnem procesu. Njegov opus kritično opisuje izraelsko stvarnost in skuša najti poti za sožitje in strpnost med Izraelci in Palestinci.

Za svoj mirovniški angažma in literarno ustvarjanje je Oz prejel ugledne mednarodne nagrade, med njimi francosko odlikovanje red viteza legije časti, špansko nagrado princa Asturije za literaturo, Goethejevo nagrado in nagrado Heinricha Heineja.

V slovensko bralsko zavest je Oz stopil leta 1995 z romanom Črna skrinjica. Pričujoč, skoraj 900 strani dolg roman Zgodba o ljubezni in temnini, je v prevodu Mojce Kranjc izšel pri založbi Mladinska knjiga.

V Sinagogi Maribor bo drevi ob 19. uri literarni večer povezovala Maja Kutin, ki je več kot desetletje živela in študirala v Izraelu.

V ponedeljek bo v Linhartovi dvorani sledil pogovor z Ozom vodil sociolog in antropolog Klemen Jelinčič Boeta. Pisatelj bo bral iz pričujoče knjige, v slovenskem jeziku pa bo odlomke interpretirala igralka Polona Vetrih.