Slovenija 12.3.2012 14:01

Frljićeve Tri sestre na novo odkrivajo Čehova

Kranj, 12. marca - V Prešernovem gledališču Kranj (PGK) bo v četrtek, 15. marca, ob 19.30 premiera drame Antona Pavloviča Čehova Tri sestre v režiji hrvaškega režiserja Oliverja Frljića. Kot so napovedali na današnji novinarski konferenci, to ne bo klasična postavitev znanega besedila, temveč skozi poudarek na času novo odkrivanje avtorja.

Kranj, oder Prešernovega gledališča. Predstavitev pred premiero Treh sester. Režiser Oliver Frljić in dramaturginja Marinka Poštrak. Foto: Sašo Pipan/STA

Kranj, oder Prešernovega gledališča.
Predstavitev pred premiero Treh sester.
Režiser Oliver Frljić in dramaturginja Marinka Poštrak.
Foto: Sašo Pipan/STA

Kranj, oder Prešernovega gledališča. Predstavitev pred premiero Treh sester. Režiser Oliver Frljić. Foto: Sašo Pipan/STA

Kranj, oder Prešernovega gledališča.
Predstavitev pred premiero Treh sester.
Režiser Oliver Frljić.
Foto: Sašo Pipan/STA

Kranj, oder Prešernovega gledališča. Predstavitev pred premiero Treh sester. Igralec Peter Musevski. Foto: Sašo Pipan/STA

Kranj, oder Prešernovega gledališča.
Predstavitev pred premiero Treh sester.
Igralec Peter Musevski.
Foto: Sašo Pipan/STA

Oliver Frljić se je, kot sam pravi, v zadnjem obdobju loteval avtorskih projektov, zdaj pa se želi vrniti k dramskemu avtorju. Pri tem pa ne želi ponavljati znane zgodbe, ampak hoče skozi predstavo razkriti v besedilu skrite tematske silnice. Namesto samega besedila se je tako poigral s časom in dekonstrukcijo drame, je pojasnil.

Frljićeva predstava daje več poudarka času, zlati tistemu, ki se dogaja na gledališkemu odru. Tri sestre v njegovem repertoarju hkrati predstavljajo nekakšen preobrat, saj predstava ni eksplicitno politično angažirana, z njo pa se skuša obrniti na novo občinstvo, je povedal Frljić in omenil, da bo po premieri videl, kako se bo to obrestovalo.

Po mnenju dramaturginje PGK Marinke Poštrak drama Tri sestre govori prvenstveno o času, saj se "zgodi" v petih letih, ko čas tako kot gledalce tudi glavne like drame navkljub vsem naporom "povozi oziroma zmelje usode". Do novega pogleda na dramo so v PGK prišli tako s preučevanjem teoretikov Čehova kot tudi kronologije nastanka Treh sester, je še dodala.

Liki v drami so ljudje nedejanj, ki v končni fazi omogočajo različne diktature, saj jim pobudo prevzemajo aktivni ljudje, je predstavo komentiral igralec Aljoša Ternovšek. Darja Reichman pa je pripomnila, da je bilo soočenje klasičnega teksta in režiserjevega koncepta zanjo kot igralko zanimiva in inspirativna izkušnja.

Frljić je do danes režiral v praktično vseh državah nekdanje Jugoslavije. Režija Treh sester je zanj po uprizoritvi dela Preklet naj bo izdajalec svoje domovine v Slovenskem mladinskem gledališču drugo "soočenje" s slovenskim gledališkim prostorom in njegova prva režija v PGK.

V predstavi igrajo Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Peter Musevski, Borut Veselko in Matjaž Višnar, kot gostje pa Miha Rodman, Tomislav Tomšič, Sandi Pavlin in Ivanka Mežan. Oliver Frljić je poskrbel za režijo in scenografijo, za dramaturgijo Marinka Poštrak, kostumografinja predstave pa je Sandra Dekanić.