EPK 2012 13.3.2012 6:00

Literarni večer z Dragom Jančarjem v Evropski hiši v Parizu

Pariz, 13. marca - V Evropski hiši v Parizu (La Maison de l'Europe de Paris) bo nocoj v sklopu Evropske prestolnice kulture (EPK) potekal literarni večer z Dragom Jančarjem. Priznani pisatelj bo predstavil svoj obsežni opus in spregovoril o projektu Severni sij, v sklopu katerega Maribor od otvoritve EPK krasijo svetleči napisi z naslovi Jančarjevih del.

Ljubljana, Slovenska matica. Pisatelj Drago Jančar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, Slovenska matica.
Pisatelj Drago Jančar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Jančar velja za enega prodornejših slovenskih avtorjev, njegova dela so prevedena v številne tuje jezike, zanje pa je prejel tudi številne nagrade, lani evropsko književno nagrado ACEL ter kresnika za roman To noč sem jo videl.

Nocojšnji pogovor z Jančarjem in prevajalko njegovih romanov v francoščino Andree Lück-Gaye bo vodil urednik in esejist Mitja Čander, programski direktor zavoda Maribor 2012 - EPK. V sklopu programa bo igralka Laureline Romuald prebirala odlomke iz Jančarjevega romana Severni sij v francoskem jeziku, nastopil pa bo tudi skladatelj in kantavtor Zoran Predin.

Poleg Jančarjevega dela bo v Parizu potekala tudi predstavitev mesta Maribor in projekta EPK. Maribor so, kot so sporočili z EPK, kot "genius loci" zaznamoval številna Jančarjeva dela. Tako so v sklopu EPK izvedli multimedijski podvig, imenovan Severni sij, s katerim so v mestu zaznamovali lokacije, prepoznavne iz Jančarjevega literarnega opusa.

"Omenjene literarne postaje so v letu 2012 eno od središčnih literarnih dogajanj v evropski prestolnici kulture, zbirališče sedanjih in bodočih bralcev, prizorišče zanimivih srečanj z avtorjem, z njegovimi gosti, z interpreti njegovih besedil, s filmskimi ustvarjalci njegovih del in s poznavalci njegove literature," piše v sporočilu za javnost.

Literarni večer v Evropski hiši v Parizu prireja delegacija Evropske komisije v Parizu v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Parizu in zavodom Maribor 2012 - EPK.