Svet 13.3.2012 11:25

Arheo v tekmovalnem programu filmskega festivala v Sofiji

Sofija, 13. marca - Film Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, ki je slavil na lanskem 14. festivalu slovenskega filma, bo danes in v petek prikazan v sklopu tekmovalnega programa za območje Balkana 16. mednarodnega filmskega festivala v bolgarski Sofiji. Cvitkovič je sicer tudi član mednarodne festivalske žirije, je v imenu ustvarjalcev filma sporočila Jedrt Jež Furlan.

Celovečerec Arheo sledi trem protagonistom, ženski, moškemu in otroku, v brezčasni pokrajini. Med seboj se ne poznajo, njihova kulturna pripadnost je nedefinirana. Vsak zase skuša preživeti, pri čemer počasi prihaja med njimi do stikov, ki se sčasoma preko različnih situacij začnejo razvijati v odnose. V filmu igrajo Medea Novak, Niko Novak in Tommaso Finzi.

Na lanskem 14. festivalu slovenskega filma je Arheo prejel vesno za najboljši celovečerni film, nagrajen pa je bil tudi za režijo in najboljšo fotografijo. "Gre za film, ki vam je lahko všeč ali ne, nihče pa ne more reči, da je polizdelek oziroma da krši kakršno koli pravilo filma," je tedaj dejal predsednik festivalske žirije Matjaž Javšnik.

Arheo je bil februarja predstavljen na evropski filmski tržnici v sklopu Berlinskega filmskega festivala. V redno distribucijo v slovenskih kinematografih bo vstopil 5. aprila s projekcijo v ljubljanskem Kinodvoru.

V programu mednarodnega filmskega festivala v bolgarski Sofiji bo izven tekmovalnega programa za območje Balkana prikazan film Stanje šoka v režiji Andreja Košaka. Košak je o filmu dejal, da gre za "pošten, komunikativen film z dovolj emocij, jugo-humorja in s humanim sporočilom". Med posebnimi projekcijami bo prikazan tudi slovenski koprodukcijski film Parada srbskega režiserja Srđana Dragojevića.