Svet 14.3.2012 6:00

Na literarnem festivalu v Kölnu Tranströmer, Hessel in Kracht

Berlin, 14. marca - V Kölnu bo tretji marčevski teden zaznamoval eden največjih literarnih evropskih festivalov Lit.Cologne. Med vrhunci enajstdnevnega festivala, ki se pričenja danes, organizatorji napovedujejo branje švedskega Nobelovca Tomasa Tranströmerja, avtorja uspešnice Dvignite se! Stephana Hessela in britanskega pisatelja Juliana Barnesa.

Avtor, ki ga po pisanju nemške tiskovne agencije dpa na letošnji izdaji festivala zagotovo pričakujejo z največjo napetostjo, pa je švicarski pisatelj Christian Kracht, ki bo nastopil 17. marca. Kracht trenutno duhove buri z romanom "Imperium", ki je prodajna uspešnica. Recenzent Georg Diez mu je v reviji Spiegel očital, da zagovarja rasističen pogled na svet. Pisatelj je zato odpovedal enega od načrtovanih literarni večer v Berlinu.

V Kölnu bodo na festivalu nastopili še irski pisatelj Eoin Colfer, poznan po svojih knjigah o Artemisu Fowlu, ameriška avtorica srhljivk Tess Gerritsen in nemški pisatelj Frank Schätzing.

V sklopu 12. izdaje festivala, ta se bo sklenil 24. marca, organizatorji napovedujejo skupaj 172 dogodkov. Lani je festival pritegnil 85.000 obiskovalcev, še piše dpa.