Svet 14.3.2012 14:44

S podelitvijo nagrade za evropsko razumevanje začetek Leipziškega knjižnega sejma

Leipzig, 14. marca - V Leipzigu bo drevi podelitev nagrade za evropsko razumevanje uvedla Leipziški knjižni sejem 2012. Od četrtka do nedelje, 18. marca, se bo na njem predstavilo 2071 založb iz 44 držav. Organizatorji drugega največjega knjižnega sejma v Nemčiji pričakujejo 160.000 obiskovalcev. Lani so jih zabeležili rekordnih 163.000.

Nagrado za evropsko razumevanje, ki je vredna 15.000 evrov, letos prejmeta britanski zgodovinar Ian Kershaw in ameriški zgodovinar Timothy Snyder, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Kershaw velja za enega največjih poznavalcev nemške zgodovine 20. stoletja. Lani je izdal knjigo "The End" (Konec), v kateri raziskuje, zakaj se je Nemčija v drugi svetovni vojni borila do bridkega konca. Kot je zapisano v utemeljitvi nagrade, delo "z obširno predstavitvijo, temeljito analizo in nazornim prikazom izstopa iz množice zgodovinskih del".

Snyder se posveča vzhodnoevropski zgodovini in raziskovanju holokavsta. Lani je izšla njegova knjiga "Bloodlands: Europe Between Hitler and Stalin". Po besedah žirije je Snyder za nepredstavljivimi številkami osvetlil usode posameznikov.

Na letošnjem sejmu bo na 69.000 kvadratnih metrih površine postavljenih več kot 1000 stojnic. Na njih se bo predstavilo približno 2000 založb. Po besedah direktorja sejma Oliverja Zilleja so to v glavnem manjše, neodvisne založbe, ki so s svojimi knjigami vedno redkeje zastopane v knjigarniški ponudbi.

Knjižni trg je trenutno v nezavidljivem položaju. Promet se je po poročanju dpa lani zmanjšal za 1,8 odstotka. Tudi tradicionalno prodajo knjig v knjigarnah vedno bolj izpodriva nakup preko interneta. V Nemčiji so lani le še dobro polovico knjig prodali v tradicionalnih knjigarnah.

Ob sejmu bo potekal tudi program "Leipzig liest" (Leipzig bere), na katerem bo sodelovalo 2780 avtorjev in drugih udeležencev. Program že tradicionalno poteka ne nekoliko neobičajnih prizoriščih, letos je med njimi tudi živalski vrt.

Leipziški knjižni sejem se trudi biti v koraku s časom. Na hitro rast trga elektronskih knjig se zato odziva s programom autoren@leipzig. Ta je namenjen avtorjem, ki se željo seznaniti z možnostmi na tem področju.

Med novostmi letošnjega sejma je tudi večji poudarek na izobraževanju. Letos bodo tako prvič podelili nagrado za učbenik leta. Predstavili bodo tudi Leipziški bralni kompas, izbor 30 priporočljivih knjig, namenjenih predšolskim otrokom pa tudi šolarjem in najstnikom.

Slovenija se bo ne sejmu predstavila z nacionalno stojnico. Predstavitev bo za vse povabljene založbe brezplačna, na stojnici pa bo predstavljena najnovejša produkcija slovenskih avtorjev po izboru založnikov ter slovenska in prevedena dela avtorjev v fokusu.

V sklopu Avtorice in avtorji iz južne Evrope berejo v Leipzigu se bo predstavilo 56 avtorjev iz Albanije, BiH, Bolgarije, Kosova, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Romunije, Srbije in Slovenije. Slednja je v tem sklopu letos v fokusu. Javna agencija za knjigo RS (JAK) je skupaj z mrežo Traduki v Leipzig povabila Primoža Čučnika, Lidijo Dimkovsko, Tadeja Goloba, Majo Haderlap, Stanko Hrastelj, Draga Jančarja, Marušo Krese, Vlada Kreslina, Mojco Kumerdej, Miho Mazzinija in Urbana Vovka, ki bodo nastopili na 13 dogodkih. Zanje so pripravili tudi promocijske letake.

Sejma se bosta udeležila tudi Sebastijan Pregelj in Lado Kranj, ki bosta s Stanko Hrastelj nastopila v programu "SO Übesetzsen", ki ga organizira Študentska založba skupaj z JAK. Mojca Kumerdej pa bo vključena tudi v program Majhni jeziki - velike književnosti, so sporočili z JAK.