Svet 15.3.2012 6:00

Internet osrednja tema romunskega festivala dokumentarnega filma

Bukarešta, 15. marca - Letošnji mednarodni festival dokumentarnega filma "One World" v Bukarešti, ki se je pričel v sredo, po poročanju francoske tiskovne agencija AFP v središče postavlja internet kot novo orožje revolucij in uporov po svetu. V Bukarešti bodo v sklopu enega največjih festivalov dokumentarnega filma v Vzhodni Evropi do nedelje prikazali 50 filmov.

"Če je bila revolucija v Romuniji leta 1989 prva, ki so jo prenašali po televiziji, se je iraško Zeleno gibanje razcvetelo na internetu, pri čemer se je napajalo tudi preko virtualnih omrežij. Do te spremembe orodij je prišlo v zgolj 20 letih," so poudarili organizatorji festivala.

"Mlade generacije se upirajo nosilcem oblasti tako na Zahodu kot tudi drugje po svetu, še posebej na Vzhodu. Želimo pokazati te spremembe," je na novinarski konferenci dejal direktor festivala Alexander Solomon.

V sekciji "Revolution Online" (Revolucija na spletu) bodo tako prikazali "Rouge Parole", zgodbo o ljudski vstaji v Tuniziji. Internet in družabna omrežja so imeli sicer ključno vlogo pri mobilizaciji ljudstva proti režimu v več državah, tudi v Egiptu.

Dokumentarni film "Fragments of a Revolutin" pa pripoveduje o izgnancih iz Irana, ki so preko interneta sledili Zelenemu gibanju. Preko družabnih omrežij so iskali slike ter nestrpno pričakovali elektronska sporočila svojih prijateljev in članov družine, ki so ostali v domovini.

S pomočjo novih tehnologij so se proti vladnim varčevalnim ukrepom borili tudi britanski študentje. Film "The Real Social Networks" pripoveduje zgodbo o skrivnih sestankih londonskih študentov, ki so vdirali v računalnike, zavzeli univerze in zapirali banke.