EPK 2012 15.3.2012 14:49

Otroški zbor EPK se bo drevi prvič predstavil javnosti

Maribor, 15. marca - Na Osnovni šoli bratov Polančičev v Mariboru so za Evropsko prestolnico kulture (EPK) sestavili otroški zbor, ki se bo danes prvič predstavil javnosti. Otroški zborček EPK, ki ga sestavlja 43 mladih pevcev na čelu z zborovodkinjo Majdo Gorjup, bo s "pesmimi z vrtiljaka" nastopil drevi ob 18. uri v Kazinski dvorani SNG Maribor.

Mladi pevci bodo predstavili evropske ljudske pesmi za otroški zbor in uglasbena besedila slovenskih pesnikov. Koncert, ki je brezplačen, obsega šestnajst pesmi.

"Pomen projekta je dvojen: izvedba kakovostnega koncerta ljudskih in sodobnih skladb za otroški pevski zbor ter motiviranje otroškega in odraslega občinstva za sprejemanje kakovostne glasbene ustvarjalnosti in poustvarjalnosti," je v sporočilu za javnost zapisal svetovalec za ustvarjalnost otrok in mladine pri zavodu Maribor 2012 Igor Saksida.

Po besedah producentke Nine Arsenović se bo zborček EPK pozneje predstavil še v partnerskih mestih ter morda še ob kakšnih posebnih priložnostih. Med drugim jeseni načrtujejo obisk otroškega zborčka z Japonske, s katerim naj bi skupaj nastopili v Mariboru na prostem.

Tudi sicer naj bi se v prihodnjih mesecih v okviru EPK okrepile dejavnosti za otroke in mladino. "V teh prvih zimskih mesecih je za otroke težje pripravljati stvari, ker si omejen na prostor. Z majem pa se bo program na področju otroške in mladinske ustvarjalnosti zelo razširil," je dejala Arsenovićeva za STA.

Med drugim 21. aprila načrtujejo na Rotovškem trgu odprtje projekta Mali arhitekti, kjer bo razstavljenih 1500 glinenih hišk, ki so jih skozi leto ustvarjali otroci vrtcev in prvih dveh razredov osnovnih šol.

Maja bo Lutkovno gledališče Maribor pričelo z različnimi dejavnostmi na prostem in zaživela bo Čitalnica na jasi. V okviru projekta Mladibor bodo dejavnosti namenjene višjim razredom osnovne šole in srednješolcem, med 7. in 10. majem pa bo teden Mlade Evrope z izobraževalnimi programi za mladino.