Svet 16.3.2012 5:00

Salman Rushdie na konferenci Indija danes o svobodnih stihih

New Delhi, 16. marca - Britanski pisatelj Salman Rushdie naj bi se danes "pojavil" v New Delhiju na konferenci Indija danes (India Today Enclave). Po poročanju britanskega BBC ni znano, ali bo Rushie predavanje o svobodnih stihih podal prek video konference, ali bo nagovoril tamkajšnje občinstvo v živo.

Predstavnik organizatorjev festivala, medijske skupine India Today, po poročanju BBC ni potrdil, da bo britanski avtor na konferenci fizično prisoten. Dejal je le, da bo sir Salman Rushdie tam "prisoten".

Njegovo predavanja naj bi bilo naslovljeno "The Liberty Verses - I am What I am and That's All That I am" (Svobodni verzi - Sem, kar sem in to je vse, kar sem). Pogovor bo vodil britanski avtor in novinar indijsko-pakistanskega rodu Aatish Taseer.

Pred meseci je Rushdie po grožnjah islamskih skrajnežev odpovedal sodelovanje na priljubljenem literarnem festivalu v Jaipurju, ki vsako leto pritegne množico ljubiteljev knjig iz Indije in od drugod.

Rushide je v preteklosti večkrat doživel grožnje s smrtjo. Nekdanji verski voditelj Irana, ajatola Homeini, je leta 1989 zanj izrekel smrtno obsodbo oziroma fatvo zaradi romana Satanski stihi (1988). Islamski skrajneži imajo roman za blasfemičen, v Indiji je še vedno prepovedan.