Svet 16.3.2012 6:00

V zagrebški galeriji Klovićevi dvori razstava skulptur Edgarja Degasa

Zagreb, 16. marca - V zagrebški galeriji Klovićevi dvori si je mogoče ogledati razstavo kiparskih del francoskega umetnika Edgarja Degasa (1834-1917). S postavitvijo, ki so jo odprli na dan ustanovitve galerije 15. marca, v Klovićevih dvorih obeležuje tri desetletja svojega delovanja. Pod naslovom Edgar Degas - baletni korak v bronu je na ogled 74 del.

V Zagrebu je tako mogoče videti bronaste kipe balerin, kopalk in konjev, ki jih je za to priložnost posodil M.T. Abraham center za vizualno umetnost, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Razstava bo odprta do 13. maja.

Razstavljenih je tudi nekaj portretov in torzov ter edina Degasova skulptura, ki je bila javno razstavljena v času umetnikovega življenja. Kip 14-letne plesalke je zaradi umetnikovega združevanja brona z materiali, kot sta tkanina in lasje, po besedah kustosinje omenjenega centra Dalit L. Durst leta 1881 na razstavi impresionistov izzval zgražanje javnosti.

Bronasti odlitki Degasovih skulptur so bili izdelani šele po umetnikovi smrti. Voščene modele danes hranijo v številnih svetovnih muzejih, večinoma v ZDA, šest primerkov pa ima v svoji zbirki tudi pariški muzej Orsay.

Razstava je pred gostovanjem v hrvaški prestolnici bila na ogled že v Grčiji, Izraelu, Bolgariji, Španiji, na Cipru in Kubi.

Po besedah kustosinje Klovićevih dvorov Marine Viculin gre za izjemno lepo razstavo. Kot je dejala, sta svoboda in pogum, s katerima je Degas oblikoval ta dela, navdušujoča, prav te lastnosti pa naj bi pojasnjevale tudi dejstvo, da jih v času življenja ni razstavljal.

Edgar Edgas je najprej študiral pravo, nato od leta 1855 slikarstvo na Ecole nationale superieure des beaux-arts. V letih 1855-60 je večkrat obiskal Italijo. Sprva je na slikah obdeloval zgodovinske motive in v olju slikal portrete.

Po letu 1874 se je Degas povsem posvetil študiju in slikanju figur ter se približal slogu impresionistov. Zanimalo ga je telo v gibanju. Manj so vplivali tudi japonski mojstri lesoreza.