Svet 19.3.2012 5:00

V Rimu razstava del Joana Miroja

Rim, 19. marca - V kulturnem centru Chiostro del Bramante v Rimu je na ogled razstava katalonskega nadrealističnega umetnika Joana Miroja (1893-1983). Razstava Miro! Poesia e luce (Miro! Poezija in svetloba) prinaša okoli 80 del, med njimi 50 oljnih slik velikih formatov, pa tudi dela iz gline in brona ter akvarele.

Med umetninami so razstavljeni tudi slika "Mujer en la calle" (Ženska na ulici) iz leta 1973, bronasti kip "Mujer" (Ženska) iz leta 1967 in več skic, med njimi tista, po kateri je v prostorih univerze Harvard ustvaril zidno poslikavo, piše na spletni strani centra.

Kuratorica razstave Maria Luisa Lax Cacho, ki velja za mednarodno priznano poznavalko Mirojevega ustvarjalnega opusa, je želela predstaviti zadnjo Mirojevo ustvarjalno fazo. Ta se je začela leta 1956, ko je umetnik na Mallorci uresničil svoj sen in si postavil studio v naravi, kjer je lahko v miru ustvarjal. V sklopu razstave bodo njegov studio tudi rekonstruirali.

"Srečanje domišljije in reda, opreznosti in velikodušnosti, ki bi lahko bile značilnosti katalonske mentalitete, lahko vsaj deloma pojasni izvor Mirojeve ustvarjalnosti," je zapisala kuratorica v eni od svojih razprav, posvečenih umetniku. Renesančni duh centra Chiostro del Bramante bo zato po njenem mnenju dobra kulisa za razstavo Mirojevih nadrealističnih del.

Razstava je na ogled do 10. junija.