EPK 2012 17.3.2012 11:00

Pisane krogle kažipot k dogajanju EPK

Maribor, 17. marca - V središču Maribora so se te dni pojavile ogromne krogle različnih barv, ki označujejo glavna prizorišča dogodkov Evropske prestolnice kulture (EPK). "Na ta način je mesto še bolj prepoznavno kot prizorišče kulturnega dogajanja," je za STA povedal vodja programa EPK Mitja Čander.

Maribor, Lent. Označevalci EPK. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Lent.
Označevalci EPK.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Trg revolucije. Označevalci EPK. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Trg revolucije.
Označevalci EPK.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Glavni trg. Označevalci EPK. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Glavni trg.
Označevalci EPK.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Tako imenovani označevalci EPK so postavljeni na Glavnem trgu, Slomškovem trgu, Trgu svobode, Lentu, Trgu revolucije in pred glavno železniško postajo. Barva podstavka in balona z napisom Zavrtimo skupaj! naj bi označevala posamezne predele s specifičnimi prizorišči dogajanja v okviru EPK.

Avtorji projekta so arhitekti Uroš Lobnik, Dušan Borak, Andrej Grabar in Andreja Podlipnik, ki so si označevalce zamislili kot "urbane svetilnike". Podstavek in balon skupaj sestavljata črko "i", ki je simbol za informacijsko točko.

Označevalci bi po prvotnih načrtih morali stati že sredi januarja, ob začetku EPK, a so jih zaradi različnih logističnih in administrativnih težav uspeli postaviti šele marca. Stali, in ponoči tudi svetili, bodo do konca leta.

Po Čandrovih ocenah ni še nič zamujeno. "V mestu je vedno več EPK, odpirajo se nova prizorišča, novi prostori. Ta teden se je odprla Velika kavarna, že prej kino Partizan in Mestna izpovednica. Kmalu se bosta odprla stolni zvonik in galerija na Koroški 8. Vsak dan je več vidnega v mestu, hkrati pa želimo obdržati neko intelektualno disciplino, kajti ne želimo si mesta kot kramarskega sejma," je odgovoril na kritike, da se v Mariboru "ne vidi in čuti", da je Evropska prestolnica kulture.