Svet 16.3.2012 13:07

Meščanom Liverpoola bo glas posodil robot Martina Briclja Barage

Liverpool, 16. marca - V organizaciji liverpoolskega medijsko-umetnostnega centra Fact Liverpool je od danes mogoče videti instalaciji umetnika Marina Briclja Barage, poimenovani RoboVox in Javni avatar. Interaktivni postavitvi v javnem prostoru bosta do 27. maja namenjeni posredovanju sporočil in napotkov mimoidočih ter spletnih tehnoloških navdušencev.

Mali robot RoboVox je ozvočen in podprt tudi z grafičnimi podobami. Kot je sporočil Bricelj Baraga, je RoboVox interaktivna javna skulptura, ki služi za "dajanje glasu" občinstvu. To bo namreč svoje misli in prepričanja lahko posredovalo humanoidnemu robotu prek kratkih tekstovnih sporočil.

Robot bo sporočilo prebral ne glede na vsebino, naj bo to protestna nota ali ljubezenska zaprisega, in tako svoj strojni glas "posodil anonimnemu posamezniku". Za improvizirano zvočno dimenzijo instalacije bodo na javnem prostoru poskrbeli številni oblikovalci zvoka.

Za drugo instalacijo bo umetnik danes in v soboto potreboval udeleženca, ki bosta prevzela vlogo javnega avatarja. Oprtana bosta z navigacijsko napravo in kamero ter "izpuščena" na potep po mestu, je zapisal Bricelj Baraga. Liverpoolska javnost bo avatarja spremljala in usmerjala na poti po mestnih ulicah.

Avatar je po umetnikovih besedah namenjen premisleku razmerja med virtualno realnostjo ter človekovim zaznavanjem sebe in družbe. "Ko se digitalni in fizični svet srečata, so meje med posameznikovo zaznavo sebe in drugega, realnostjo in njeno simulacijo vseskozi zabrisane in ponovno vzpostavljene," je še zapisal umetnik v sporočilo za javnost.

Bricelj Baraga bo pričujoči interaktivni instalaciji izvedel v okviru projekta "Robots and Avatars", ki ga je pripravil center Fact Liverpool, vodilni center za umetnosti in medije v Veliki Britaniji.