Svet 18.3.2012 5:30

Kolonado na rimskem Trgu sv. Petra bodo restavrirali še tri leta

Rim, 18. marca - Ambiciozno zastavljen projekt restavriranja kolonade na trgu sv. Petra v Vatikanu bo trajal še tri leta. Projekt, ki so ga začeli leta 2009, so zastavili po etapah, tako da je sam trg obiskovalcem ves čas dostopen. Znamenita kolonada na Petrovem trgu je delo enega najpomembnejših italijanskih baročnih kiparjev Giana Lorenza Berninija.

Z restavriranjem so začeli po dveh letih pripravljalnih študij. Guy Devreux, ki v Vatikanu vodi restavratorsko delavnico za marmor in apnenec, je za ameriško tiskovno agencijo AP povedal, da projekt vključuje tudi čiščenje dveh fontan in egipčanskega obeliska na Trgu sv. Petra.

Bernini je v kolonado vključil 284 stebrov, na vrhu jo krasi 140 kipov. V postopku restavriranja kolonado očistijo vseh delcev, ki bi se lahko odkrušili, ter mahov in lišajev. Pri čiščenju po besedah restavratorja Alessia Tagnanija uporabljajo skalpele, kladiva, pa tudi abrazivni pesek in blage kemikalije.

Devreuxu kolonada predstavlja mojstrovino, ne le zato, ker je tako monumentalna, ampak predvsem ker je Berninijevo delo. Projekt restavriranja primerja z restavriranjem Sikstinske kapele v 80. in 90. letih minulega stoletja. To je trajalo dve desetletji, na koncu pa bilo deležno silovitih kritik zaradi močnih barv, v katerih so poslikave zažarele, ko so jih očistili stoletnih saj in prahu.

Izgradnjo kolonde je v 17. stoletju Berniniju naročil papež Aleksander VII..