Svet 19.3.2012 6:00

V Jugoslovanski kinoteki retrospektiva slovenskega filma

Beograd, 19. marca - Prvo retrospektivo slovenskega filma v Srbiji po osamosvojitvi bo v torek v beograjski Jugoslovanski kinoteki uvedel film Izlet v režiji Nejca Gazvode. Režiser se je bo s producentom projekcije tudi udeležil. Retrospektiva prinaša nabor slovenskih filmov, nastalih od leta 1991, večine v Srbiji še niso prikazali.

Poleg Izleta so v program retrospektive uvrščeni še filmi Circus Fantasticus v režiji Janeza Burgerja, Piran - Pirano Gorana Vojnovića, Osebna prtljaga režiserja Janeza Lapajneta, Uglaševanje Igorja Šterka, omnibus Desperado Tonic, pod katerega se podpisujejo Varja Močnik, Boris Petković, Hanna Slak in Zoran Živulović, ter Varuh meje v režiji Maje Weiss.

Edini film na programu, ki je bil v Srbiji že predvajan v sklopu filmskega festivala v Novem Sadu, je Estrellita - Pesem za domov v režiji Metoda Pevca, so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Retrospektivo, ki bo v Jugoslovanski kinoteki potekala do 25. marca, so pripravili v sodelovanju s SFC in slovenskim veleposlaništvom v Beogradu.

SFC je sicer v lanskem letu pripravil zgodovinsko retrospektivo v Los Angelesu, ki je septembra potekala v kinodvorani Billy Wilder, ter retrospektivo slovenskih filmov zadnjih 20 let, ki je novembra potekala v Makedonski kinoteki v Skopju. V letu 2012 načrtujejo tudi predstavitve slovenskih filmov v Parizu, Rimu in Izraelu.