Svet 19.3.2012 5:30

V Barceloni pregledna razstava Francisca de Goye

Barcelona, 19. marca - V barcelonskem Caixa Forumu je do 24. junija na ogled razstava "Goya. Luces y sombras" (Goya. Svetloba in sence). Razstava je plod sodelovanja med fundacijo La Caixa in madridskim muzejem Prado. Okoli 100 razstavljenih del nudi temeljit kronološki pregled ustvarjanja španskega slikarja in grafika Francisca de Goye (1746-1828).

Na ogled bodo znamenite slike, kot so "La maja vestida" (Oblečena Maja), "La sombrilla" (Senčnik) in "Vuelo de brujas" (Let čarovnic), ki jih sicer hranijo v Pradu. Goya velja za slikarja silovitega izraza, ki se je v svojih tehnično impresivnih delih dotikal raznovrstnih tem. Med drugim je upodabljal vojno, bedo ter človeške strasti in norost.

Dela Goye bodo v Barceloni na ogled po skoraj 35 letih od zadnje večje razstave, ki so jo v obmorskem španskem mestu posvetili temu velikemu umetniku. Poleg slik bodo po poročanju španskega portala Museum Publicity razstavljene tudi risbe, grafični listi in pisma.

Fundacija La Caixa in madridski Prado sta julija lani podpisala sporazum, po katerem mora fundacija organizirati štiri razstave del iz Prada po različnih španskih galerijah oziroma razstavnih prostorih z namenom predstavitve del velikih mojstrov širši javnosti. Razstava, posvečena Goyi, je prva iz tega sklopa, v prihodnji letih pa ji bodo sledile še tri.