EPK 2012 20.3.2012 7:00

Z idrijsko čipko v Mariboru začetek festivala glasbe, vina in mode

Maribor, 20. marca - Z modno revijo idrijske čipke in koncertom brazilskega kitarista Yamanduja Coste se bo danes v Mariboru pričel festival glasbe, vina in mode Music, Wine & Fashion, ki predvsem streže okusu ljubiteljev kitarske glasbe. Med drugim bo v sredo nastopil Vlatko Stefanovski s Tommyjem Emanuelom in Stochelom Rosenbergom v zasedbi Kings of Strings.

Idrija. Idrijska čipka. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Idrija.
Idrijska čipka.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Festival glasbe, vina in mode je bil prvič izveden lani v Mariboru, v prihodnjih letih pa se namerava seliti iz ene Evropske prestolnice kulture (EPK) v drugo. Nastal je pod umetniškim vodstvom Boška Radojkovića, ki v Beogradu že vrsto let organizira priznani festival klasične kitarske glasbe Guitar Art.

Festival glasbe, vina in mode se prične danes z odprtjem razstave in predavanji na temo idrijske čipke v Vetrinjskem dvoru, ki jim bo sledila modna revija Spektakel idrijske čipke. Na njej se 13 uveljavljenih modnih ustvarjalcev predstavlja z 32 večernimi kreacijami in kolekcijo spodnjega perila z idrijsko čipko.

V glasbenem delu se bo danes kot prvi predstavil Brazilec Yamandu Costa. Virtuoz na kitari s sedmimi strunami se naslanja na glasbo Južne Brazilije, predvsem šoro in sambo, slišati pa je tudi zvoke bosa nove, milonge in tanga.

V sredo bo po pokušini vin iz Hiše Joannesa Protnerja glavna zvezda trio Kings of Strings, ki se je te dni podal na turnejo po Balkanu. Prvi koncert je bil 17. marca v Beogradu, po gostovanjih v Podgorici in Zagrebu pa trojica prihaja v Maribor.

V četrtek se bo mariborskemu občinstvu predstavil najstarejši portugalski kitarist Antonio Chainho, ki prepleta kulturno dediščino tradicionalne portugalske in indijske glasbe. Zadnji dan festivala pa bo nastopil klasičen kitarist Peter Jankovic z godalnim kvartetom ameriške glasbene šole Jacobs.