Svet 19.3.2012 16:04

Nagradi Hansa Christiana Andersena za Mario Tereso Andruetto in Petra Sisa

Bologna, 19. marca - V sklopu Bolonjskega knjižnega sejma so danes podelili bienalni nagradi Hansa Christiana Andersena. Nagrado za pomemben in trajen prispevek k literaturi za otroke in mladino prejme argentinska pisateljica Maria Teresa Andruetto, med ilustratorji pa je prepričal Čeh Peter Sis, so sporočili iz Mednarodne zveze za mladinsko književnost (IBBY).

V utemeljitvi nagrade, ki je znana tudi kot "Nobelova nagrada za otroško in mladinsko literaturo", je žirija zapisala, da dela Andruettove zaznamuje mojstrski slog z močnim poudarkom na estetiki. Avtorica ustvarja senzibilna in poetična dela z jasno literarno osnovo. Njene knjige se dotikajo raznovrstnih tematik, kot so migracije, notranji svetovi, ljubezen, revščina, nasilje in politika.

Poleg Andruettove so se v končni nabor za nagrado uvrstili še Paul Fleischman iz ZDA, Bart Moeyaert iz Belgije, Jean-Claude Mourlevat iz Francije ter Bianca Pitzorno iz Italije.

Češki ilustrator Sis pa si nagrado po presoji žirije zasluži za izjemno izvirnost njegovih del in veliko ustvarjalno moč. Pri njegovih ilustracijah je žirija posebej opozorila rabo različnih oblikovalskih in umetniških tehnik za upodabljanje tako zgodovinsko podkrepljenih kot fantastičnih elementov.

Poleg Sisa so se za nagrado potegovali še Mohamed Ali Beniasadi iz Irana, John Burgnigham iz Velike Britanije, Roger Mell iz Brazilije ter Javier Zabala iz Španije. Desetčlanski žiriji je letos predsedovala Maria Jesus Gil iz Španije.

Nagrajencema bodo Andersenovo plaketo in diplomo izročili 25. avgusta na mednarodnem kongresu zveze IBBY v Londonu.

Kandidate za nagrado so izbrale nacionalne sekcije IBBY iz 32 držav. Med predlaganimi avtorji in ilustratorji sta bila tudi pesnik Tone Pavček in ilustratorka Alenka Sottler, a se nista prebila v ožji seznam nominirancev.