Svet 20.3.2012 5:30

Kitajski avtorji tožijo Apple zaradi kršitve avtorskega prava

Peking, 20. marca - Kitajski avtorji so na pekinškem okrožnem sodišču vložili tri ločene tožbe proti tehnološkemu gigantu Apple, saj naj bi ta v spletni trgovini iTunes njihova dela prodajal brez urejenih avtorskih pravic. Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP za 59 nelegalno prodajanih del 12 avtorjev zahteva 23 milijonov kitajskih juanov (2,8 milijona evrov).

Rusija, Moskva. Proizvajalec elektronskih naprav Apple. Foto: Itar Tass/STA Arhiv Itar Tass/STA

Rusija, Moskva.
Proizvajalec elektronskih naprav Apple.
Foto: Itar Tass/STA
Arhiv Itar Tass/STA

Kot piše AP, primer odstopa od utečenega vzorca, ko ameriška podjetja ali avtorji tožijo kršitelje avtorskih pravic na Kitajskem. Lastniki avtorskih pravic namreč navajajo, da jih nelegalno kopiranje glasbe, ponaredki modnih oblačil in drugih izdelkov na Kitajskem stanejo več milijard dolarjev.

Kot je pojasnil Guohua Wang iz odvetniške pisarne United Zhongwen, ki zastopa kitajske avtorje na sodišču, je Apple avtorska dela strank v postopku sprva nelegalno ponudil prek spletne trgovine iTunes in tako kršil avtorsko pravo.

Apple je vsebine umaknil, potem ko so bile januarja vložene tožbe, vendar so se vsebine kmalu spet pojavile. Naložili naj bi jih razvijalci aplikacij za spletno trgovino iTunes.

Med tožniki je tudi znani kitajski avtor, reli dirkač in bloger Han Han.

Tehnološki gigant sicer ponuja več kot 585.000 aplikacij in od njenih razvijalcev zahteva, da si sami zagotovijo pravice do avtorsko zaščitenih del, ki jih uporabljajo v svojih aplikacijah.

"To je tiho odobravanje, saj Apple ni kaznoval razvijalcev aplikacij. Lahko bi prekinil pogodbe z njimi, vendar tega ni storil," je dejal Wang in dodal, da mu je kršitve avtorskega prava javilo skupaj 23 avtorjev, vendar niso še vložili tožb. Zahtevali naj bi lahko 50 milijonov kitajskih juanov (šest milijonov evrov), AP povzema poročanje kitajske tiskovna agencije Xinhua.