Svet 20.3.2012 8:33

Petkovičev dokumentarec V letu hip-hopa najboljši na DORF

Zagreb, 20. marca - Slovenski dokumentarni film V letu hip-hopa Borisa Petkoviča je zmagovalec regionalnega Festivala dokumentarnega rock filma (DORF), ki je v začetku marca potekal v Vinkovcih, minuli vikend pa na Reki. Za najboljši film v mednarodni konkurenci je bil izbran ameriški dokumentarec "Speaking in Code" v režiji Amy Lee Grill.

Portorož. Režiser Boris Petkovič. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Režiser Boris Petkovič.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Žirija je v regionalnem programu za najboljšega razglasila Petkovičev film, ker "nudi kronološki pregled slovenske hip-hop scene na vznemirljiv in avtentičen način. Pri tem enakovredno spoštuje pravila hip hop žanra in filmske stroke, prav tako pa lokalni sceni omogoča identifikacijski moment v (ne samo) regionalnem kontekstu".

V Luksuz produkciji iz Krškega, ki je koproducent filma V letu hip-hopa, so spomnili, da je bil film lani prikazan na več festivalih dokumentarnega filma, med drugim v Ljubljani in Prizrenu na Kosovu, kjer poteka eden največjih tovrstnih regionalnih festivalov.

Svojo pot bo Petkovičev film nadaljeval na enem pomembnejših svetovnih festivalov dokumentarnega filma - Hot Docs v Torontu, ki bo potekal konec aprila in v začetku maja. Nato bo prikazan tudi v tekmovalnem programu mednarodnega beograjskega festivala Beldocks.

Za film "Speaking in Code" je žirija poudarila, da "je v zgodbi o elektronski glasbi mogoče zaznati globino odnosov med akterji na sceni". Na ta način so se ustvarjalci filma "izognili omejitvam žanra in mu omogočili novo komunikacijsko dimenzijo", piše v utemeljitvi nagrade.

Posebno priznanje letošnjega DORF je prejel film Fanzini z Marsa v režiji Siniše Dugonjića iz Beograda, so v nedeljo, po zaključku festivala na Reki, še sporočili organizatorji.

Za nagrade na letošnjem DORF se je potegovalo več kot 40 filmov, med njimi tudi štirje iz Slovenije. Poleg nagrajenega filma o slovenski hip-hop skupnosti, so predvajali dokumentarce o rokovski skupini Big Foot Mama, pouličnih glasbenikih v Ljubljani ter Zgaga rock festivalu. Letošnji festival je v dveh hrvaških mestih spremljalo več kot 4000 gledalcev.