Svet 20.3.2012 9:42

Pavčkova pesnitev Po morju plava kit med Belimi vranami

München, 20. marca - Slikanica s pesnitvijo Toneta Pavčka Po morju plava kit, ki jo je ilustrirala Suzi Bricelj, se je uvrstila med "White Ravens" (Bele vrane) 2012, najboljše mladinske knjige po izboru Mednarodne mladinske knjižnice v Münchnu (IJB), so sporočili z založbe Miš, pri kateri je knjiga izšla.

Ljubljana. Pesnik Tone Pavček. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Tone Pavček.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

V omenjeno zbirko vsako leto uvrstijo najboljše otroške in mladinske knjige z vsega sveta, ki so zaradi svoje kakovosti in inovativnosti vredne posebne pozornosti. Letos je v zbirki 250 knjig v 30 jezikih iz 40 držav.

Dokaz, da pesnik Tone Pavček živi z verzi in za verze, je nenazadnje tudi dejstvo, da mu je že majhna spodbuda iz okolja oziroma vsakdanjega življenja dovolj, da v njem oživi klena pesniška govorica. Tokrat jo je, ne da bi slutil, spodbudil kit, ki je leta 2009 zabredel v Piranski zaliv.

V knjigi verzi o zablodelem obiskovalcu dosledno in za Pavčka značilno lovijo ritem in rimo, s katerima bralca neugnano in nepopustljivo peha od strani do strani, pa ne samo z njima, pač pa tudi z duhovitimi obrati in razkošnimi domišljijskimi podobami.

V tokratno pesnitev je Pavček kot da mimogrede nastavil tudi nekaj družbeno-kritičnih osti, ki pa ne bodo zbodle, pač pa do smeha poščegetale predvsem starejše, nemara celo odrasle bralce. Slikanica o kitu bo torej zabavala, nemara pa tudi združila v branju več generacij, ki se bodo zabavale tudi ob ilustracijah Bricljeve, so o knjigi zapisali pri založbi.

Zbirko Bele vrane 2012 trenutno razstavljajo na sejmu mladinske literature v Bologni, ki je vrata odprl v ponedeljek.