Svet 21.3.2012 5:30

Nemški skladatelj Heiner Göbbels dobitnik Ibsenove nagrade

Oslo, 21. marca - Nemški skladatelj in gledališki glasbeni direktor Heiner Göbbels je letošnji dobitnik Ibsenove nagrade težke dobrih 326.000 evrov. Žirija ga je nagradila, ker pri svojemu delu ustvarja nove načine razumevanja gledališča, ki so navdihnili tako producente kot glasbenike, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Žirija je devetinpetdesetletnega nagrajenca opisala kot "eno največjih ustvarjalnih osebnosti današnjega dne", ki je ustvarila "osupljiv opus na različnih področjih". Göbbels bo nagrado prejel septembra v Oslu, ko bo v tamkajšnjem Nacionalnem gledališču potekal Ibsenov festival.

Nagrado v spomin na norveškega dramatika Henrika Ibsena (1828-1906) podeljujejo osebam, inštitucijam ali organizacijam za doprinos novih umetnostnih dimenzij v svet dramatike in gledališča.

Prvič so nagrado podelili leta 2008, ko jo je prejel britanski dramatik in režiser Peter Brook. Leta 2009 jo je prejela francoska režiserka Ariane Mnouchkine, ustanoviteljica gledališča Theatre du Soleil v Parizu, leto kasneje pa norveški dramatik Jon Fosse.