EPK 2012 21.3.2012 17:28

EPK v prihodnjih treh mesecih s številnimi znanimi imeni iz tujine

Maribor, 21. marca - V okviru programskega sklopa Terminal 12, ki zajema umetniške vrhunce Evropske prestolnice kulture (EPK), bodo v prihodnjih treh mesecih v Mariboru nastopila številna znana imena. Med njimi bodo Ivo Pogorelich, Jan Fabre, Ulay, Hans Magnus Enzensberger, Tzvetan Todorov, Charles Simic in baletniki Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga.

Po besedah vodje programskega sklopa Aleša Štegra je v Terminalu 12 še vedno nekaj neznank na glasbenem področju, sicer pa je program že dorečen. Za dogodke vlada veliko zanimanje, saj so bili med drugim razprodani februarski koncert zasedbe 2 Cellos, današnji koncert Kings of Strings, kart pa je že zmanjkalo tudi za sobotni koncert Zagrebške filharmonije.

Med drugim je veliko zanimanja za dogodke pri občinstvu iz sosednje Avstrije, zato bodo tam še okrepili promocijo. Sklenili so tudi dogovor s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru (ŠOUM), po katerem so študentom ponudili abonmaje po še posebej nizki ceni.

Med vrhunci EPK bo ta konec tedna v dvorani SNG Maribor nastopil simfonični orkester Zagrebške filharmonije pod vodstvom ruskega dirigenta Dmitrija Kitajenka s pianistom Ivom Pogorelichem. Poslušalcem bo predstavil Koncert za klavir in orkester v e-molu Friderika Chopina in Simfonijo št. 2 v D-duru Johannesa Brahmsa.

Na začetku aprila bo EPK gostila slovito rusko Mariinsko gledališče, ki bo predstavilo izbor najbolj znanih baletnih koreografov 19. in 20. stoletja. Dogodek organizira mesto Sankt Peterburg, ki je pobrateno z Mariborom in bo vzporedno izvedlo še konferenco o gospodarskem sodelovanju med mestoma.

Projekt Oder med nebom in zemljo bo pripeljal štiri po besedah Štegra vrhunske predstave. Aprila bo na ogled ameriški kabarejski šov Cabaret New Burlesque, maja svetovna premiera predstave belgijskega umetnika Jana Fabra z naslovom Droge so me obdržale pri življenju. Junija bo najprej na vrsti akrobatska predstava Chouf Ouchouf iz Maroka, nato še spektakel s konji Konjenikova pot iz francoskega Versaillesa.

V okviru projekta Dvanajst bodo svoje poglede na prihodnost predstavili aprila nemški pesnik Hans Magnus Enzensberger in francoski filozof Tzvetan Todorov, maja Jan Fabre in junija ameriški pesnik Charles Simic.

S sporedom izbranih samospevov Franza Schuberta se bo aprila mariborskemu občinstvu predstavil zvezdnik klasične glasbe Christian Gerhaher. Maja se bo pričela umetniška rezidenca pionirja evropske telesne in uprizoritvene umetnosti Ulaya, ki bo v mariborskem Sodnem stolpu nadaljeval svoje ustvarjanje na temo vode.

Eden od vrhuncev bo po besedah Matije Varla iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) tudi slovensko zborovsko tekmovanje Naša pesem ter tekmovanje za veliko zborovsko nagrado Evrope. Skupno bo v dneh od 20. do 22. aprila v Mariboru nastopilo okoli 150 pevcev iz petih tujih zborov ter okoli 750 pevcev iz 25 slovenskih in zamejskih zborov.