Svet 22.3.2012 6:00

Na glasbenem sejmu v Frankfurtu tudi DSS s partituro Črnih mask

Frankfurt, 22. marca - Na osrednjem mednarodnem glasbenem sejmu Musikmesse, ki bo v Frankfurtu potekal do sobote, 24. marca, se predstavlja tudi Društvo slovenskih skladateljev (DSS) s svojo založbo Edicije DSS. Posebna pozornost je posvečena partituri in klavirskemu izvlečku nove redakcije slovenske opere Črne maske skladatelja Marija Kogoja.

Opera Črne maske predstavlja življenjsko delo primorskega skladatelja Marija Kogoja, enega redkih predstavnikov slovenske glasbene avantgarde in ekspresionizma. Čeprav je bila opera kmalu po nastanku leta 1927 prepoznana za enega glavnih, z Evropo primerljivih dosežkov slovenske glasbene moderne, je ostala evropski in svetovni kulturni javnosti skoraj povsem neznana. Tudi domače občinstvo jo je do letos videlo le trikrat.

Partituro, ki je vrsto let ostala nedotaknjena, je po osmih letih "druženja" s Kogojem na novo revidiral Uroš Lajovic. Na premierni uprizoritvi opere ob začetku Evropske prestolnice kulture (EPK), je povedal, da bi bilo v prihodnje treba predvsem adaptirati dinamiko glede na vsakokratne akustične pogoje. Sicer Lajovic meni, da je lahko "izdaja partiture Črnih mask, spremljana z izdajo klavirskega izvlečka in s prevodom teksta v nemščino, velika investicija v promocijo slovenske kulture na tujem", njegove besede povzema spletna stran Slovenskega narodnega gledališča Maribor.

Poleg opere DSS na sejmu predstavlja tudi pravkar izdani Katalog glasbenih del DSS 2012, v katerem so zbrana vsa dela slovenskih skladateljev, ki jih hrani glasbeni arhiv DSS. Katalog ponuja 2100 naslovov notnih izdaj in 86 zgoščenk zbirke Ars SlovenicA, v njem pa so predstavljena tudi slovenska dela drugih založnikov, kot so Pizzicato Verlag Helvetia, Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU), Muzikološki inštitut ZRC SAZU in Glasbena matica Ljubljana.

Sejem Musikmesse, ki letos poteka med 21. in 24. marcem, velja za enega največjih in najpomembnejših festivalov na področju glasbe na svetu. Lani je v štirih dneh pritegnil kar 110.000 obiskovalcev.