Slovenija 22.3.2012 4:00

Z razstavo Zlata ptica pričetek festivala Pravljice danes 2012

Ljubljana, 22. marca - Z odprtjem razstave Zlata ptica v Razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice se danes začenja 15. pripovedovalski festival Pravljice danes 2012, ki bo na različnih lokacijah v Ljubljani potekal do 1. aprila. Na festivalu, namenjenem otrokom in odraslim, bodo nastopajoči prosto pripovedovali zgodbe iz različnih ljudskih izročil.

Odprtju razstave Zlata ptica - zbirka pripovedi s celega sveta bo sledil Pripovedovalski variete v Kavarni Union, kjer bosta pripovedovalki Ana Duša in Špela Frlic izvedli celovečerno pripoved o Tahirju in Zuhri, eno najpomembnejših vzhodnoslovanskih zgodb z motiviko prepovedane ljubezni.

Pripovedovalski variete je sicer del razvejanega brezplačnega spremljevalnega programa, ki med drugim vključuje tudi dopoldanski Varietejček v Kavarni Union, program Hiša pravljic v Kinodvoru ter dogodke za predšolske otroke z lutkarji in drugimi ustvarjalci v Slovenskem etnografskem muzeju.

Letos bo na festivalu gostovala gonilna sila estonskega pripovedovalskega gibanja Pirret Päär. Z občinstvom bo v petek, 23. marca, ob 19. uri v Štihovi dvorani CD ob spremljavi Tuule Kann na tradicionalnem strunskem glasbilu kannel delila estonske pripovedi, glasbo in pesmi ter spregovorila o estonskem pripovednem izročilu.

Festival bodo sklenili 1. aprila ob 15. uri s projekcijo animiranega filma Hiša pravljic v Kinodvoru. V animirano zgodbo o dečku, ki ne zna brati, a po spletu naključij podeduje veliko zbirko knjig, v katerih prebivajo priljubljeni pravljični junaki, bosta otroke s prebiranjem Grimmovih pravljic uvedla Tjaša Koprivec in Dino Lalić.