Na hitro prelistano 24.3.2012 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 24. marca - Pri založbi Modrijan so izdali roman čilskega pisatelja Antonia Skarmete Pesnikova svatba, pri Mladinski knjigi pa knjigo argentinskega avtorja Jorgea Bucaja Ti povem zgodbo?. Založba Frančišek je izdala delo kliničnega psihologa p. Christiana Gostečnika Govorica telesa v psihoanalizi, Tehnična založba Slovenije pa priročnik Pomladna razigranost.

Ljubljana. Knjiga kliničnega psihologa Christiana Gostečnika Govorica telesa v psihoanalizi, ki jo je izdala Založba Frančišek. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga kliničnega psihologa Christiana Gostečnika Govorica telesa v psihoanalizi, ki jo je izdala Založba Frančišek.
Foto: STA

Ljubljana. Roman čilskega pisatelja Antonia Skarmete Pesnikova svatba, ki ga je izdala založba Modrijan. Foto: STA

Ljubljana.
Roman čilskega pisatelja Antonia Skarmete Pesnikova svatba, ki ga je izdala založba Modrijan.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik Pomladna razigranost, ki ga je izdala Tehnična založba Slovenije. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Pomladna razigranost, ki ga je izdala Tehnična založba Slovenije.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga argentinskega avtorja Jorgea Bucaja Ti povem zgodbo?, ki jo je izdala Mladinska knjiga. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga argentinskega avtorja Jorgea Bucaja Ti povem zgodbo?, ki jo je izdala Mladinska knjiga.
Foto: STA

PESNIKOVA SVATBA - LJUBEZENSKI-VOJNI-PUSTOLOVSKI ROMAN IZPOD PERESA ČILSKEGA PISATELJA

Niti ljubezensko-vojno-pustolovskega romana vlečejo kar štirje junaki: brata Reino in Esteban Coppeta, trgovec in avstrijski priseljenec Jeronimo Franck ter otoška lepotica Alia Emar. Šele tik pred poroko Alie in Jeronima Esteban zbere dovolj poguma, da svojo ljubezen do dekleta izrazi v okornih verzih, ki jih objavijo v lokalnem časopisu. Vse nadaljnje pobude pa prevzame Alia. Načrte ljubimcev podre Estebanov brat Reino, ko s skupino mladcev pokonča avstro-ogrske vojake, ki so pripluli na pozabljeni otok, da bi rekrutirali njegove prebivalce za prihajajočo prvo svetovno vojno. Pokol v trenutku poruši iluzijo o varnosti in anonimnosti otoka in kljub posredovanju samega papeža avstro-ogrsko maščevanje pomembno poseže v usodo glavnih protagonistov. Avtor v zgodbo vpleta številne detajle, kot so nenavadni zvonik, nerazložljivi udarci zvona ob nenavadnih urah, lokalne z vraževerjem zabeljene legende in otoška folklora. Kljub resnim temam zgodbo dopolnjujejo duhoviti in sarkastični dialogi. V delu je tudi nekaj pesniških vložkov, ki orisujejo značaj ljudi in kraja. Antonio Skarmeta (1940) je potomec hrvaških izseljencev, ki so se v Južno Ameriko preselili z Brača. V Čilu in New Yorku je študiral filozofijo in književnost. Je avtor 14 del, predvsem romanov in zbirk kratkih zgodb, in dobitnik številnih literarnih nagrad. Več nagrad je dobil tudi za Pesnikovo svatbo. Pričujoči roman je po mladinskem Ničhudga druga avtorjeva knjiga, prevedena v slovenščino. Poslovenila jo je Urša Červ.

TI POVEM ZGODBO - ZGODBE, KI PONUJAJO ODGOVORE NA VSAKDANJA VPRAŠANJA

Ti povem zgodbo je prva v slovenščino prevedena knjiga argentinskega mojstra pripovedovanja zdravilnih zgodb in enega najbolj branih psihoterapevtov na svetu Jorgea Bucaja. Po svetu je bilo doslej prodanih več kot deset milijonov njegovih knjig, ki so izšle v več kot 30 državah sveta. V ospredju tokratnih zgodb je mladenič Demian, ki obiskuje psihoterapevta Jorgeja, da bi skupaj poiskala odgovore na vsakdanja vprašanja. S pripovedovanjem zgodb, od grških mitov in japonskih parabol do zenovskih modrosti in lastnih izmišljenih zgodb, mu terapevt pomaga do samospoznanja. Čeprav zgodbe opozarjajo, da življenje sploh ni enostavno, pa so vseeno polne optimizma. V epilogu je avtor o njih zapisal: "Zgodbe, ki si jih ravnokar prebral, so takšne kot kamni. Zeleni kamni, rumeni kamni, rdeči kamni. Te zgodbe so bile napisane le, da bi označile kak kraj ali pot. Toda brskanje po njih, iskanje skritega diamanta v vsaki od njih je naloga vsakega posameznika." Delo je prevedla Barbara Pregelj.

GOVORICA TELESA V PSIHOANALIZI - NOVO DELO PSIHOTERAPEVTA PATRA CHRISTIANA GOSTEČNIKA

Delo je izpopolnjena izdaja monografije Psihoanaliza in religiozno izkustvo. Dodana so ji predvsem nova spoznanja s področja nevropsihologije. V knjigi se avtor posveča predvsem telesni govorici, ki jo moderna psihoanaliza vse bolj prepoznava kot enega bistvenih elementov terapevtske in klinične prakse. Tudi humanistične vede se vse bolj soočajo s temami o govorici človeškega telesa in z njim povezanega religioznega izkustva, saj telo najgloblje čuti sakralnost in celo Boga samega. V tej areni je že od vsega začetka tudi psihoanaliza kot ena izmed najmlajših humanističnih ved. Relacijska teorija pa prinaša radikalen preobrat od klasične analize, saj razume telo kot instrument, v katerega so vtkane človeške psiho-organske strukture. Christian Gostečnik (1955), avtor psihoterapevtskega pristopa Relacijska družinska terapija, je med drugim koordinator podiplomskega študija zakonske in družinske terapije in ustanovitelj Frančiškanskega družinskega inštituta, ki izvaja psihoterapevtsko dejavnost. Napisal je številne knjige, med katerimi so tudi priljubljene uspešnice: Me imata kaj rada, Ne grenite svojih otrok, Srečal sem svojo družino I in II, Poskusiva znova.

POMLADNA RAZIGRANOST - PRIROČNIK Z IDEJAMI ZA SPOMLADANSKO USTVARJANJE

V priročniku več nemških avtorjev Pomladna razigranost, podnaslovljenem Najlepše ideje za vso družino, so zbrani spomladanski motivi za različne izdelke. Izdelani so iz lesa in papirja, primerni so za vrt ali hišo, za pomladni čas ali za vse leto. Med drugim ustvarjalce čakajo ovčke, žabe, vile pa tudi pisani pirhi. Knjiga ponuja tudi dekorativne zamisli za velikonočne pogrinjke. Pri vsakem izdelku je naveden seznam potrebščin; pri vseh izdelkih je označena tudi stopnja zahtevnosti. Delo je razdeljeno na poglavja: Živali spomladi, Spomladanske cvetlice, Otroško spomladansko ustvarjanje, Spomladanski pozdravi in velikonočna darila in Vse o velikonočnem praznovanju. Delo je prevedla Lea Jelovčan.