Slovenija 22.3.2012 4:00

V Ljubljani začetek 14. festivala dokumentarnega filma

Ljubljana, 22. marca - S projekcijo filma Fant, pobratim smrti 2 v režiji Maje Weiss se bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma ob 19. uri začel 14. festival dokumentarnega filma (FDF). Festival bo do 29. marca v petih programskih sklopih ponudil 30 filmov iz več kot desetih držav z vsega sveta. Od slovenskih bo na ogled še prvi del istoimenskega filma Weissove.

Ljubljana, Cankarjev dom. Vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek na novinarski konferenci pred začetkom 14. festivala dokumentarnega filma. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Vodja filmskega programa v Cankarjevem domu Simon Popek na novinarski konferenci pred začetkom 14. festivala dokumentarnega filma.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V sklopu FDF Amnesty International Slovenije že od leta 2009 podeljuje nagrado za najboljši film na temo človekovih pravic. Zanjo se bodo letos potegovali v tekmovalni program uvrščeni litovski dokumentarec Barzak v režiji Mantasa Kvedaraviciusa, japonski film Fukušima: Nikogaršnja cona režiserja Tošija Fujiware, egiptovski dokumentarec Mafrouza v režiji Emmanuelle Demoris, švicarski film Posebni let režiserja Fernanda Melgarja in egipčanski dokumentarec Tahrir 2011: Dober, grd in politik, ki so ga posneli trije mladi filmski naturščiki.

Letošnja retrospektiva, ki so jo organizatorji pripravili v sodelovanju s Slovensko kinoteko, bo posvečena glasbenim dokumentarcem, znanim kot "rockumentarci". V naboru so filmi o Johnnyju Cashu, Paulu McCartneyju, Davidu Bowieju ter skupinah The Rolling Stones in The Who.

Spremljevalni program bo obsegal dve okrogli mizi na temi jedrske energije in prihodnosti tradicionalnih medijev ter delavnice za učence in dijake.

Sklep festivala in razglasitev dobitnika nagrade Amnesty International Slovenije pa bo ne zaznamovala predvidena projekcija dokumentarnega portreta slovenskega striparja in ilustratorja Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič. Namesto napovedanega filma v režiji Dušana Moravca bo festival sklenila projekcija tunizijskega filma Bena Cheikha Nič več strahu.