Slovenija 21.3.2012 22:10

Javni posvet KOKS: Varčevanje na plečih kulture ne bo prineslo rezultatov

Ljubljana, 21. marca - V Društvu slovenskih pisateljev je ob svetovnem dnevu poezije in napovedih novih ukinitev na področju kulture potekal posvet Koordinacijskega odbora kulture Slovenije (KOKS). Sodelujoči so razpravljali o nadaljnjih korakih KOKS in bili enotni, da bi se na odsotnost dialoga s strani vladnih predstavnikov morali odzvati glasneje in brez strahu.

Ljubljana, Filozofska fakulteta. Pesnik in profesor Boris A. Novak. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Filozofska fakulteta.
Pesnik in profesor Boris A. Novak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Sodelujoči so ob vladnih ukinitvah uradov in napovedih o ukinitvah javnih agencij s področja filma in knjige, ki sta ji je pridružila še napoved ukinitve javnega zavoda Center sodobnih plesnih umetnosti ter sklep vlade 8. marca, s katerim v javnem sektorju prepoveduje na novo sklepati vse avtorske in svetovalne pogodbe, izrazili prepričanje, da varčevanje na področju kulture ne bo prineslo želenih rezultatov.

Ugotavljali so, da je javno mnenje pavšalno vladno argumentacijo o varčevanju - ki se ni soočila z zainteresirano strokovno javnostjo in je mestoma zavila v populizem - pograbilo in jo predelalo v nekakšno podobo umetnikov kot parazitov družbe. To so nevarne ideje, so opozorili sodelujoči.

Kot so nadaljevali, ne želijo v javnosti prevzeti vloge nekakšnega grešnega kozla pričujoče ekonomske krize. Med drugim tudi zato, ker se vsakoletni državni proračun za kulturo giblje okoli dveh odstotkov celotnega proračuna. Zavedajo se, da se kot najbolj preprosta kaže politika razdvajanja, ločevanja ljudi in ščuvanja enih proti drugim: delavstva in tehnične inteligence proti kulturnikom, kot je bilo navada dejati v časih nekdanje Jugoslavije.

Pesnik in profesor Boris A. Novak je v pogovoru za STA dejal, da se vlada kljub večkratnim in vljudnim pozivom ni odzvala na dialog in je namesto njega prek medijev organizirala pogrom javnega mnenja zoper kulturo in kulturnike ter prepričala večji del prebivalstva, da naj bi bili umetniki in kulturniki zgolj paraziti in s tem sovražniki ljudstva. KOKS se je na današnji seji odločil, da poskuša tudi po drugih kanalih uveljaviti svoja stališča in proteste, je povedal Novak in dodal, da je skrajno neodgovorno in cinično prikazovati kulturnike kot krivce za potrošnjo davkoplačevalskega denarja.

Izrazili so tudi obžalovanje, da se minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk in državni sekretar na ministrstvu Aleksander Zorn, nista udeležila torkove seje Nacionalnega sveta za kulturo. Ministru Turku zato niso uspeli izročiti osnutka Nacionalnega programa za kulturo (NPK) 2012-2015. Ob tem so spomnili, da je leta 2000 tedanji minister za kulturo Rudi Šeligo s sodelavci pripravil njegov predlog in v predgovoru med drugim zapisal, da je ta varovalka pred vdorom ozkih strankarskih interesov in izključujočih ideologij v kulturno politiko.

V razpravi o izjavi plenuma KOKS - ki jo bodo z dopolnili javnosti posredovali v prihodnjih dneh - so ugotavljali, da se prav tisto, pred čemer je leta 2000 svaril Šeligo, uresničuje danes. Pri pričujočih napovedih poseganja v kulturno politiko ne gre za varčevanje niti za socialdemokratsko preurejanje države, temveč za nerazumno ukinjanje institucij, ki jih je država sama ustanovila in to z namenom, da jo predstavljajo kot moderno državo.

Spraševali so se tudi, zakaj se znotraj parlamentarnih mehanizmov opozicija še ni postavila po robu demontaži institucionalnega temelja slovenske kulture. Ponudili so odgovor, da je tudi njej enostavneje bivati v duhovno osiromašeni Sloveniji, saj ji tako ostaja upanje, da se bo, ko in če znova pride na oblast, lahko razglasila za rešiteljico naroda in kulture.

Sodelujoči so svoja razmišljanja povzeli v zahtevo po začetku dialoga z vladnimi predstavniki, v katerem bodo lahko skupaj poiskali strokovno utemeljene rešitve na področjih, v katera posegajo že sprejete in napovedane odločitve vlade.

Zavzeli so se za ohranitev Javne agencije za knjigo RS, Filmskega centra Slovenije, preklic sklepa 5. seje vlade o prepovedi sklepanja avtorskih pogodb v javnem sektorju in za spoznanje, da kultura ni le poraba javnega denarja, temveč proizvodnja smisla in simbolov, ki potrjujejo samobitnost in samozavest.

Ob tem so prebrali tudi deklaracijo, naslovljeno Dekalog za Evropo kulture. Kot so dejali, je pobudo za deklaracijo dal francoski minister za kulturo in komunikacije Frederic Mitterand, med podpisniki je tudi več kot 20 evropskih kulturnih ministrov, tudi slovenski.

Nekdanji predsednik Društva slovenskih pisateljev Vlado Žabot je za STA dejal, da so zahteve KOKS jasne - to je dialog z vladnimi predstavniki o javnem interesu in institucijah slovenske kulture, ki bi odgovoril na vprašanja, kam vodijo sprejeti in napovedani ukrepi vlade.